Noen av de beste vinkjøpene i Italia gjøres i det ofte underkommuniserte vindistriktet Friuli-Venezia Giulia – som ikke ligger i området til byen Venezia, men østover, mot Slovenia. Jermann er stjernen her. Produsenten har fått legendestatus, en utvandret østerriker med en forkjærlighet for de franske druer.
… og området var opprinnelig østerriksk, men i 1866 ble det sentrale Friuli annektert av Italia (som da var samlet til ett rike under Garibaldis herredømme), og det østlige Friuli ble en del av Italia rett etter første verdenskrig.

Vi traff Riccardo Pizzimbone fra Jermann på vinmessen Battle of Bottles, som importøren Gaia nylig arrangerte i Oslo.
-Vi lager saftige viner som er lett å like. For vi vil at du skal drikke mer enn ett glass, sier han og ler.
Vinene balanserer godt mellom fruktighet og syre, for her er det relativt kaldt om nettene, og godt og varmt om sommerdagene.
-Dette er av de kjøligste områdene i hele Italia, men våre viner er likevel fyldige og har ofte preg av god moden frukt. Og alkoholen kryper lett opp til 13 prosent – men ikke lenger, sier Riccardo.
På tross av kulden, er ikke vinene oversyrlige, for eksempel har deres pinot grigio 5,5 gram syre per liter, noe som er ganske moderat. Jermann har forkjærlighet for franske druer, som trives veldig godt her, de dyrker riesling, chardonnay og pinot noir. Men det er viner som ikke nødvendigvis er lette å kjenne igjen fra Tyskland og Frankrike, vinene får sin egen fine Friuli-karakter.
De stedegne
Friuli-Venezia Giulia har også sine helt egne druer, som mange steder i Italia. Altså druer som nesten utelukkende dyrkes her, og ingen andre steder på vår planet. Vinen Cosí Sia («la det være slik»), er laget av en lokal variant av malvasia, i tillegg til istriana og ribolla gialla. Vinnae er laget hovedsakelig på ribolla gialla. Den er frisk og fruktig, og har smak av moden frukt, urter og sitrus. 2020-årgangen fikk hele 94 poeng i Decanter Wine Magazine.
Deres toppvin Tunina er en blanding av de stedegne og franske druer; Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ribolla Gialla og Malvasia – en intens vin med preg av pære, blomster, grønt eple, sitrus og tropiske frukter.
150 år gammel historie
Det begynte for lenge siden, helt tilbake i 1881, da Anton Jermann emigrerte fra Slovenia til Friuli-Venezia Giulia. Han kom opprinnelig fra den ledende vinregionen Burgenland i Østerrike. Anton dyrket vindruer, men også grønnsaker, og gress til kyrne.

Fart i sakene ble det imidlertid først på 1970-tallet, med etterkommeren Silvio Jermann. En visjonær vinmaker. Han plantet nye druetyper, nye blandinger og dyrket økologisk.

Ulike druetyper vokser på samme område, og de høstes og gjæres sammen. For det meste brukes ståltank og skrukork for å bevare mest mulig friske fruktaromaer, mens noen viner får opphold på eikefat – for å få med en mer rund og moden karakter. Det gjelder for eksempel vinen «Where dreams have no end…», som har ligget på 300 liters franske eikefat. En del av vinene ligger også opp til ett år på bunnfall, for mer fylde.
Vingården dekker 170 mål, og mesteparten av produksjonen er hvitvin. Men det er også noen utmerkede røde, hvorav en er på det norske markedet. Det er Red Angel on the moonlight, som er laget på pinot noir, og er en saftig og strukturert vin, preges av bringebær og krydder og lette tanniner.
Alle Jermanns viner er fantastiske matviner, og kan matche et bredt spekter av matretter, de fyldige hvitvinene går også fint til kylling og småvilt.
Tilgjengelig på vinmonopolet
- Jermann Chardonnay, 359,- (4068901)
- Jermann Afix Riesling, 359,- (4073501)
- Jermann Pinot Grigio, 339,- (14694101)
- Jermann Were Dreams, 619,- (4081401)
- Jermann Vintage Tunina , 629,- (4093701)
- Red Angel on the moonlight, 359,- (4142501)