Ble du overrasket over at fårikålen ble kåret til Norges nasjonalrett tidligere i år?
– Nei! Svaret kommer kontant. Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, har fulgt den populære retten i mer enn tretti år. – Hva annet hadde Mat- og landbruksministeren ventet seg, Taco? Fårikål er forankret i den norske folkesjela. Den har noe ujålete og realt over seg. Kål, kjøtt, salt, pepper og litt vann. Smaken er heldigvis mye bedre enn utseendet skulle tilsi, også smaker den enda bedre dagen derpå.
Ikke alltid en vinner
I dag har fårikålen flere tilhengere enn noen gang, men selv om den fikk status som nasjonalrett allerede for 43 år siden, har nye, utenlandske retter truet dens eksistens.
– På 1990-tallet var interessen for norske mattradisjoner sterkt dalende. Fårikål ble forbundet med litt trauste søndagsmiddager og eldre folk. Taco, pizza og pasta kom seilende inn som pust fra det store utland, og mange steder i landet så vi til vår forferdelse at fårikål var på vei inn i glemmeboken.
Etableringen av landets første ”Fårikålens Venner”, ble derfor spontant lansert på en pressetur til kjøkkensjef Arne Brimi i Lom høsten 1993. Fire år senere lanserte Opplysningskontoret Fårikålens festdag, som hver siste torsdag i september. Det gode budskap ble i samarbeid med kokkelaugene i hvert fylke bragt fram til skoler, institusjoner og spisesteder rundt i landet.
– For å sikre at ingen tuklet med fårikåloppskriften, gikk vi og til anskaffelse av et eget fårikålpoliti, forteller Nordahl.
Under politibeskyttelse
De siste femten årene har Fårikålpolitiet trofast patruljert gatene på jakt etter spisesteder som unnlater å servere den edle retten. Fårenklet fårelegg blir utstedt på stedet, hvis det ikke står Fårikål på menyen på festdagen, eller om noen har forandret oppskriften.
– Å få besøk av fårikålpolitiet er stor stas. Kjøredoningen er en gammel og trofast Opel Olympia påmontert «bæbu»-sirener basert på autentisk breking. Med kålhoder, lammeskinn og en fårikålkjele på taket, vekker den oppsikt med sine blinkende lys og hylende sirener. Du kan ikke være skuggeredd når skal du ut å patruljere med den, forsikrer Nordahl.
– Ålesund, Oslo, Lom, Galdhøpiggen – fårikålbilen har trukket oss fram både i urbane strøk og til mer ulente strøk. Og vårt besøk på Fårikålfesten i Oppdal vil jeg tro det fremdeles går gjetord om, sier Nordahl.
Torsdag den 25. september skal igjen Fårikålens festdag feires av privatpersoner, institusjoner og restauranter over hele Norge og også trofaste vennegrupper i utlandet.
Bli med på moroa og dann ditt eget fårikål-lag. Hent inspirasjon på www.farikal.no
Selve oppskriften får du her:
INGREDIENSER
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)
- Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2 timer.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter