Flere og flere nordmenn oppsøker vingårder når de er på ferie. På vinslottet Perelada kan de oppleve 600 års gammel historie, bibliotek, Michelin-restaurant og en av Spanias mest kjente musikkfestivaler

Nordmenn adopterer spansk livsglede

Del på Facebook

Spania er nordmenns favorittreisemål nummer én, og det ser nå ut til at nordmenn adopterer spanjolenes sans for det gode liv. Vi spiser mer ute, møtes på kafé eller restaurant og tar gjerne et glass til middagen om kvelden.

Det mener Eugeni Llos Norenberg som med norsk mor og spansk far har en fot i hver kultur. Nordmannen har siden 1992 vært en av lederne i den spanske vinprodusenten Perelada som er godt representert på Vinmonopolet. Norenberg har fulgt utviklingen i norsk og spansk mat og drikkekultur på nært hold i årevis.

Flere og flere nordmenn oppsøker vingårder når de er på ferie. På vinslottet Perelada kan de oppleve 600 års gammel historie, bibliotek, Michelin-restaurant og en av Spanias mest kjente musikkfestivaler

Nordmenn spiser mer ute enn før

Til tross for noen økonomisk krevende år velger spanjolene å nyte øyeblikket til fulle, og en lunsj i Spania varer gjerne i både to og tre timer. De er opptatt av kunsten å leve godt, og prøver å gjøre enhver stund til noe spesielt. Spanjolene spiser godt, tar et glass og hygger seg lenge med venner og kolleger. Og så går de senere hjem fra jobb, spiser middag sent og får barna i seng før midnatt.

– I Norge er arbeidstiden mer strukturert med fast arbeidstid, men dreiningen mot mer Sør-Europeisk måte å tenke og leve på synes jeg er påfallende. Nordmenn møter nå oftere venner for en matbit og et glass ute, og om sommeren er det fullt på alle bykafeene til langt på kveld. På vei hjem kjøper man kanskje med seg noen gode oliven. Slik var det ikke for bare noen få år tilbake, mener Norenberg.

Mat, vin og kultur hånd i hånd

Spania er på tredjeplass over nordmenns foretrukne vinland og har nå tolv prosent av det norske vinmarkedet. Ofte er musikk, vin, teater eller kunst en del av samme opplevelsen, og dette blir det også business av. Rundt om i Spania har flere vingårder større eller mindre tilbud av opplevelser som en del av sin forretningsvirksomhet og lidenskap. En av disse er Perelada, som ligger en time utenfor Barcelona.

Slottet Perelada har 600 års historie, og rommer i dag ikke bare en vingård. Slottet har siden 1987 også huset en av Spanias største musikkfestivaler, Festival Perelada, der blant annet Diana Krall og John Malkowich har opptrådt. Huset har et av verdens største private biblioteker med 100 000 bøker, Spanias største glassamling og Michelin-restaurant.

 

Fakta om Spania

  • Spania har nær 80 vindistrikter og det produseres både rødvin, hvitvin, musserende, rosévin og sherry vin
  • Spania er den tredje største vinprodusenten i verden, bak Frankrike og Italia
  • Spania eksporterer over 23 millioner hektoliter vin, og mesteparten selges til Frankrike
  • Totalt har Spania 1,17 millioner hektar med vinmark
  • Spania har mange hundre typer druer
  • Mange av vingårdene er flere hundre år gamle og har storslått arkitektur.
  • Spanjolene drikker 21,6 liter alkohol per år

Interessert? Besøk “Fin Vin og Brennevin”

Tirsdag 21. januar arrangerer Norske Vinklubbers Forbund, i samarbeid med Media Digital og magasinet Vin & Brennevin, for andre gang messen “Fin Vin og Brennevin” i Oslo Militære Samfunds  ærverdige lokaler. Et 30-talls utstillere innen vin og brennevin er samlet på en flate, og du vil her ha mulighet til å smake et hundretalls forskjellige viner og brenneviner.

Pereladas viner er bare en av over 200 viner som presenteres på messen “Fin Vin og Brennevin”. 

For mer informasjon og påmelding, klikk her.

 

Medlem av vinklubb tilsluttet NVkF?

Bruk rabattkode nvkf2020 og få kr. 50,- i rabatt per person ved bestilling.