Oppdagelsesreise i antikkens ”grand cru” – Cesanese del Piglio

Del på Facebook

Cesanese del Piglio fikk DOCG status for noen få år siden. Det er et lite område med små produsenter. Vi har invitert dem til Norge, og følgende produsenter vil være tilstede: Agricola Macciocca, Azienda Agricola Emme, Azienda Agricola Rapillio, Azienda Agricola Maria Elena Sinibaldi, Cantina Sociale del Piglio, Casale della Ioria, Pileum Società Agricola, Società Agricola Giovanni Terenzi, Terre del Cesanese og Vigneti Massimi Berucci. Flere vil komme.

Benytt sjansen! Her får du smake viner som aldri før har vært på norsk jord. Her får du smake bredden av et helt DOCG-område.

Cesanese del Piglio

Vinmarkene i Cesanese del Piglio  DOCG ligger i Lazio, ca. 60 km øst for Roma i Ciociaria-fjellene, opp mot 600-700 moh. Her har det vært dyrket vin siden antikken. De seneste årene har flere av vinprodusentene trukket seg selv etter håret og bidratt til å heve kvaliteten på vinene. Som det første området i Lazio, ble Cesanese del Piglio oppgradert til DOCG i 2008.

 

Området er lite med få vinprodusenter, totalt ca. 160 ha, hvor det produseres ca. 800.000 flasker årlig. Jordsmonnet er i hovedsak vulkansk med islett av leire, kalk eller noe jernholdig jord. Man kan se at jorda er markant sort (og veldig vulkansk), rustrødt (jern) eller grå-hvitt (kalkholdig leire). Dette gir sammensatte viner og spennende variasjoner selv over et så lite område.

Druetypen som benyttes, er Cesanese d’affile. Den er genuin for området og forekommer sjelden andre steder. Cesanese d’affile har lang historie, med røtter tilbake til romertiden da det romerske aristokratiet etablerte sommerresidenser i området.

 

Cesanese d’affile er en liten og konsentrert drue, og regnes som den druen som gir den kvalitativt beste vinen i området.  Den er vanskelig å dyrke og foredle. De beste produsentene legger mye innsats i vinmarken med bl.a. grønn innhøsting, svært lavt utbytte, håndplukkede druer og avstilking. DOCG-reglementet krever også sterk binding til tradisjonene og lang lagring for superiore og superiore riserva for å runde av vinen da druen krever lang maserasjonstid. Ståltanker og store fat gir gode resultater. Godt arbeid gir fyldige, krydrede og fruktige viner med preg av blåbær og tobakk, og noe bittertoner mot tranebær eller krekling. Vinene kan være elegante eller kraftige og robuste – og noen med masse, gode tanniner.  Det betyr at vinene kan tåle godt følge av ost, eller som følge til kraftige og smaksrike kjøttretter – og flere av vinene har en varm, kraftig ettersmak som også egner seg som sjelevarmere til kalde, norske kvelder.

Det historiske senter i Ciociaria, Anagni, er en sjarmerende middelalderby, kjent som pavenes by – pavens sete i et par hundre år når det var for utrygt i Roma og fødestedet til pave Innocent III, Gregorius IX, Aleksander IV og Bonifacius VIII. Anagni har et meget godt bevarte sentrum med middelalder arkitektur. Katedralen har en krypt som er kjent som «middelalderens sixtinske kapell» med vakre fresker fra det ellevte århundre.

Utenfor murene og oppover mot Piglio vokser Cesanese-druen. Kvaliteten på de beste vinene er høy. En og annen vin har funnet veien til Norge tidligere. De har fått svært gode omtaler i norsk presse.

Den 10. september kan du smake en bredt utsnitt av vinene fra området. Allerede i skrivende stund er nesten alle vinprodusentene av betydning representert med sine Cesanese del Piglio DOCG-viner. Flere av dem vil også presentere andre viner fra området. Så her vil du kunne finne uoppdagede perler, vin basert på sære, lokale druer og vin du aldri får smake igjen.

Meld deg på her!