En vill veltliner og to rause roséviner. Foto: Silje L Meskestad

Raus rosé og en vill Veltliner

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Himla god vin, er det som kommer ut av en helhetlig tilnærming til vin. I jakten på ØkoNytt etter våre 5 yndlingsprinsipper, er både Weingut Gysler og radarparet Hoch&Obenaus vinmakere som tikker alle boksene. Vingårdene er familieeid, og vinplantene dyrkes i biologisk mangfold. Druene spontanfermenterer, og vinen tilsettes ingen eller få tilsetningsstoffer. Også er vinen himla god da!

Det er Alexander Gysler som har sitt navn på etikettene på de rosa vinene jeg har smakt her. Vingården hans, Weingut Gysler, ligger i Rheinhessen, Tysklands svar på Syden, hvor det er mer enn 1700 soltimer årlig, og bare ca. 500 mm nedbør (til sammenligning får Bergen rundt 2500 mm årlig!). Men Gysler ligger heldig til med et noe kjøligere mikroklima og får en pent stram syre i vinene sine. Min erfaring så langt er at uansett om du velger BiB eller flaske fra denne vinmakeren, så får du denne fine stramheten og nesten brusende levende vinen (se gjerne NVkFs påskevin-test).

To unge menn som er hverandres forlovere og har kjent hverandre siden de var 15 utgjør radarparet Hoch&Obenaus. De driver hver sin familiegård, med en halvtimes kjøretur imellom, den ene gården med aner tilbake til 1680. Christoph er en mann etter mitt hjerte, som ikke syns det gir mening å snakke om terroir når man samtidig kjemikaliserer bort alle forskjeller. Hallo! Sammen med Martin, som også er i ferd med biodynamisk sertifisering, har de laget den beste østerrikske Veltlineren jeg har smakt på lenge. Håndplukka, spontanfermentert, modnet på store gamle fat i halvannet år. Uklaret og ufiltrert.

Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosè 2020

Klassisk rosa farge, lysere enn den «Single Vinyard» under. Dufter modne, lett melne rød epler, noe mineralsk og med deilig hint av smør, bringebær og brus. God søme i inngangen, minner om røde søte epler og (klassisk) ville bringebær på smak, raus fylde og smalt bitt på tunga, pent stram og mineralsk lett porøs utgang. Deilig. Delvis spontanfermentert, ufiltrert. Øko-sert.

Gysler Single Vinyard Pinot Noir Rosè 2020

Mørk gjennomsiktig rød på farge. Kjølig duft av bringebær og ville jordbær, etter lufting noe er deilig lunt smør. Fyldig og sødmefull inngang med lav syre, men fin tiltakende syre som binder det hele opp, sødmefull lett porøs utgang. Raus, denne kan nok drikkes til alt mulig. Fra enkeltvinmark, har gjennomgått maserasjon over natta, og derfor en del mørkere på farge enn vinen over. Modnet på stål. Ufiltrert. Bio-sert.

Natural Selections Hoch & Obenaus Grüner Veltliner Wild and Unfiltered

https://www.vinmonopolet.no/Land/%C3%98sterrike/Natural-Selections-Hoch-%26-Obenaus-Gr%C3%BCner-Veltliner-Wild-and-Unfiltered-2019/p/12965701
Lys gyllen gul. Jaaaa jeg lker duften! Litt polish, hermetisk fersken, viskelær/voks, med hint av sånn «tørka stramhet» som vi ofte finner i «wild wines». Altså, duften får meg hekta. Fin stramhet og fylde i inngang, noe glatthet,  deilig fylde. Så nam! Spontanfermentert og langtidsmodnet, ufiltrert selvfølgelig. Slafs. Får lyst på mer. Dette er min vin, altså.

 

11597801
Natural Selections Gysler Pinot Noir Rosé 2020
Tyskland, Rheinhessen
Kr 179,90
Bestillingsutvalget

11607601
Gysler Single Vineyard Pinot Noir Rosé 2020
Tyskland, Rheinhessen
Kr 249,90
Bestillingsutvalget

12965701
Natural Selections Hoch & Obenaus Grüner Veltliner Wild and Unfiltered 2019
Østerrike, Österreichischer W
Kr 249,90
Bestillingsutvalget