Vi drømmer oss bort til Portugal med fem portugisiske viner.

Portugal i glasset

Del på Facebook

Det er så åpenbart at det ikke trengs å sies, men jeg sier det likevel: Vin fra Portugal er mye mer enn portvin. På polet kan man finne 233 rødviner fra Portugal, 155 hvitviner og 11 musserende viner.

NVkF skrev i går om en reise til Hellas på verandaen. I dag sitter vi så langt unna solveggen som terrassen tillater (det er tross alt nesten 30 grader i Oslo) og drømmer oss bort til Portugal. Med fem litt tilfeldig utvalgte viner ser vi for oss hvordan en feriedag i Portugal kunne vært:

Dagen starter kanskje på stranda, med litt nordisk krim og alt for lav solfaktor, før det er tid for lunsj. Etter en kort spasertur til restauranten ved sjøkanten ser du på klokka. Den er fem over tolv på formiddagen i ferietid. Perfekt. Et glass musserende vin, takk.

4910401
Luis Pato Maria Gomes Bruto 2014
Portugal, Beiras
Kr 179,90
Bestillingsutvalget
Maria Gomes Bruto er en musserende vin laget på tradisjonell metode hovedsakelig på Maria Gomes-druen. Produsenten er Luís Pato, et kjent navn innen portugisisk vinmaking. Portugal har mange lokale druesorter, og Maria Gomes, som også går under navnet Fernão Pires, er en tradisjonell drue som ifølge Wines of Portugal er en av landets mest plantede druer. Druen er å finne de fleste steder i landet, men akkurat denne vinen er fra Beiras. Fargen på vinen har et grønnskjær. På lukt kjenner vi pære. Pæren følger på smak, sammen med eple. Vinen oppfattes ikke umiddelbart så frisk, men den oppleves tørr med en litt bitter utgang. En relativt enkel vin, med mye bobler og fin mousse. På restauranten ved sjøkanten, med Maria Gomes Bruto i glasset, velger du kanskje en pastarett. Eller kanskje ost som for eksempel Manchego.
Signature Wines AS

1252501
Luís Pato Informal 2015
Portugal, Øvrige
Kr 199,90
Bestillingsutvalget
En annen musserende vin fra Luís Pato er Informal 2015. Dyp rosa farge. Sødmefull fruktig lukt, litt bringebærdrops, litt søtlig bakst og litt lime. Fin mousse, syrlig, sitrus, bringebær. Frisk, men med en fin kompleksitet. Vinflasken er ganske sexy. For noen spiller det ingen trille, men kanskje det er akkurat det som skal til på restauranten på sjøkanten for å sette riktig stemning?
Signature Wines AS

Lunsjen er vel overstått, litt sightseeing er unnagjort og dusjen har avkjølt deg i nøyaktig 10 minutter før du igjen er svett. Du er klar for middag. Portugal har en lang kystlinje, og tankene går raskt over til fisk og skalldyr. Kanskje bestiller du en flaske Vinho verde til fiskemåltidet, absolutt en sommerlig vintype fra Portugal. Direkte oversatt betyr det grønn vin, som henspiller til at vinen tradisjonelt har blitt drukket ung.

11879701
Conde Villar Vinho Verde
Portugal, Minho
Kr 154,40
Bestillingsutvalget
Vi smakte Condevillar 2020, som krysser av på mange av boksene for vinho verde! Vi opplevde denne som fruktig og parfymert på lukt, med duft av grønne epler, sitrus og melon. Ordet «fresh» er ganske dekkende for smaken; litt tinglende på tunga, smak av urter som mynte, og melon.
Gadeholt AS

 

Dessert må til. Du er jo på ferie. Kanskje du går for en frisk dessert, muligens bærbasert?

11896401
Conde Villar Vinho Verde Rosé
Portugal, Minho
Kr 162,00
Bestillingsutvalget
Conde Villar Vinho Verde Rosé kan nok være en aperitiff eller følge til et lett måltid, men med sine 8 g sukker per liter og god fruktighet opplevde vi at den passer til sola som en lett dessertvin. En rosévin fra samme produsent som hvitvinen over, også denne en Vinho verde fra Minho. På lukt aner vi jordbær, kanskje noe sitrus. På smak er det litt karamellisert jordbær og markjordbær,  og lett perlende munnfølelse. Når vi tenker oss om så varer kveldssolen lenge i Norge, og det var en veldig god match til norske jordbær… Kanskje denne nytes best i hjemligere trakter enn Portugal?
Gadeholt AS

Du er ikke helt klar til å ta kvelden enda; nå har du det jo så hyggelig og dessuten er det først nå det begynner å ta seg til med liv og røre! Du har gjort ditt beste for å legge igjen vanen om middag kl. 17 i Norge, men uten hell. Det er for tidlig å dra hjem enda.

1159901
C
asa Santos Lima Cigarra Reserva 2019
Portugal, Lisboa
Kr 119,90
Bestillingsutvalget
Vi smakte Cigarra reserva shiraz tinta barroca 2018, en rimelig og lett rødvin fra Lisboa. På lukt kjenner vi mørke bær, lakris og krydder. På smak kjenner vi mørke bær, krydret med litt lakris. Fin syre og myke tanniner, og litt bitter utgang. Vi hadde suksess med denne til tiramisu (det finnes vel en portugisisk dessertbror til tiramisu?). Ålreit rødvin til en varm kveld.
Momentum Wines AS