Sensommer er fortsatt sommer, og Planeta Rosè er en anvendelig rosè til sommeren. Foto: Bengt Morten Wenstøb

Sol, sommer og grillmat

Del på Facebook

For meg handler sommeren om mer tid til venner og familie. Sene sommerkvelder. Men også muligheten til å utforske nye viner. For noen handler sommer om hvitvin, og rødvin er noe man hygger seg med i vinterhalvåret.

Men hva da med roseviner? En drikk som flere og flere har oppdaget og velger å hygge seg med både med og uten mat. Har du liten erfaring med rosevin kan Planeta Rosè 2020 være en utmerket vin å starte med. Vinen er fra Sicilia og kombinerer en drueblanding av Syrah og Nero d’Avola.  Med sin friskhet og preg av både sitrus og eple kan den fint kombineres med skalldyr eller fisk på en sommerlig dandert tallerken. Prøv gjerne også spekemat. Den kan også nytes med kjæresten eller en god venn uten tilbehør en sommerkveld.

Grillmat og rødvin kan gjerne kombineres. Gjerne kraftfulle italienere på boks eller i flaske. I hjertet av Barolo-kommunen Serralunga d’Alba finnes det en liten, familieeid vingård med det klingende navnet Giovanni Rosso. De lager bare rødviner, og lidenskapen er Barolo og dens flotte drue, Nebbiolo.

Siden 1890-tallet har Rosso-familien dyrket vin i Serralunga d’Alba, særlig Crus of Cerretta, La Serra, Broglio, Meriame, Sorano, Costa Bella, Lirano & Damiano. På begynnelsen av 1980-tallet omstrukturerte Giovanni Rosso vingårdene med sikte på å dyrke den beste frukten. Giovannis sønn, Davide, studerte ønologi og fikk uvurderlig erfaring i Frankrike. I 2001 tok Davide, da 27 år gammel, ansvaret for vinifisering av vinene med ett mål i tankene: Vin bør være en perfekt kopi av dens terroir i dette tilfellet fra Serralunga d ‘Alba, som har noen av de fineste jordene i verden.

Davide og hans målrettede strategi har åpenbart vært vellykket. To eksempler på det er Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016 og Giovanni Rosso Piemonte Barbera. Den første på flaske og den andre på boks. Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016 er laget på Nebbiolo-druer som gir fylde og kraft i vinen. Passer utmerket til vilt, men også til en spicy pepperstek eller pasta med en kraftfull kjøttsaus. Det er bare å nyte. Dette er vinen som kan lagres, men nyt den gjerne nå. Vinen er ekstraordinær på mange måter og en glede å bli kjent med. Masse smak og duft av mørke bær, men også fat, jordbær og flere andre nyanser. Tydelige tanniner som gjerne passer til fettrik mat.

Giovanni Rosso Piemonte Barbera er en vin på boks og derfor kan den  passe utmerket å ta med på hytta eller i strandlige omgivelser. Laget på Barbera druen. Vinen har god fylde og friskhet. Preg av kirsebær, men også lakris og mørke bær. En sommerlig vin som bevarer kvaliteten.

Det er mye å glede seg over i sommerhalvåret. Spesielt tid med venner og familie. Lange sommerkvelder og livskvalitet.

5089301
Planeta Rosé 2020
Italia, Sicilia
Kr 169,90
Testutvalget

5049201
Giovanni Rosso Barolo Serralunga 2016
Italia, Piemonte
Kr 399,90
Testutvalget

7926906
Giovanni Rosso Piemonte Barbera
Italia, Piemonte
Kr 500,00 (300 cl)
Testutvalget