Her er et (topp!) utvalg av Verdejo-viner, som du kan stupe-trene i. Foto: Silje L Meskestad

Stupetrening i Verdejo-viner

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Mikrobryggeri-vin

Hva har mikrobryggerier med vin å gjøre? Jo det er nettopp et mikrobryggeri for økologisk vin som skjuler seg bak navnet MicroBio Wines. Driveren er Ismael Gozalo, som holder til i området Castilla y Leon,….. For de som husker sin vin-historie, ble mesteparten av vinplantene i Europa podet på amerikanske vinstokker etter vinlus-pesten rundt 1900-tallet. Den lille lusa spredte seg i jorda av folk på vandring (der har vi globetrotternes bakside!) og spiste opp røttene til vinplantene, men i det sandete jordsmonnet i dette spanske fylket fikk den ikke særlig tak.Vinplantene til Gozalo er derfor hovedsakelig opprinnelige, og 180 år gamle! Vi kan kjapt resonnere oss frem til at avkastning fra såpass gamle fruer må være heller marginal. Og det er blant årsakene til at Gozales fremstiller massevis av ulike viner i «mikrokvanta» i stedet. MicroBio har vært på radaren min i ett år, men det var allerede tomt for vin da jeg så dem på importøren UNICO Real Wines sin messe i juni 2020,- først nå har jeg fått anledning til å sjekke dem skikkelig ut.

Her er et (topp!) utvalg av Verdejo-viner, som du kan stupe-trene i. «Vannet» er friskt: druen har typisk veldig høy syre, men med en enorm tetthet og konsentrasjon. Området som MicroBio driver i, ble under Franco-regimet nærmest gjort om til kornåker (del av hans nasjonale jordbruksplan), til tross for at jordsmonnet her er ganske magert. Ekstreme temperaturer skulle jo også gjøre det fornuftsstridig å dyrke vinplanter her, men har du sett… 😉 dette er nesten for eksklusive avlinger å regne:

Microbio Rack 2020

11179601
Ismael Gozalo Microbio Rack
Spania, Øvrige
Kr 369,90
Bestillingsutvalget
Tåkete lysegul. Skjenker fascinerende tyktflytende i glasset. Er det vin?? Ja! Dufter sherryfat, fersk aprikos, intens blomsterduft, søt harpiks og rå honning. Fyldig nesten oljete konsistens, men ikke oljete munnfølelse, overraskende «tørr» manifestasjon i munnen, men glatt, glatt, glatt. Litt kvaeaktig aromaer, nydelig underliggende sødme og den fine smale syra. Fottråkket og ikke presset etterpå. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Øko drift, VP-kategori «Naturvin».

La Banda Argilico

8126201
Ismael Gozalo La Banda del Argilico
Spania, Øvrige
Kr 279,90
Bestillingsutvalget
Lys, lys på farge. Dufter deilig! Lyst til å si smørblomst, intenst søt mango, rå honning, wienerbrød og nypesuppe. Smaker: Deilig! Trenger jeg si mere her? Bra men lett stramhet, nydelig syre, slank frukt med noe residual sødme. Sitter som pokker. Halvparten av druene lukkes tidlig for lav pH-verdi og lav alkohol, samlet sett ligget ca 6 måneder på bunnfall. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Øko-drift, VP-kat. «Naturvin».

ISSE Vinador Sonador 2019

12962001
Microbio Isse Vinador Sonador
Spania, Castilla y León
Kr 350,20
Bestillingsutvalget
Så vidt uklar i glasset. Kraftig duftanslag, meget særegen, jubel! Noe lakk-aktig, asparges, limezest… noe plastelina? Dufter også deilig marsipan/mandel og noe eteriske oljer. Helt fantastisk munnfølelse, skilte seg ut i rekken av mange viner. Meget fyldig, høy viskositet. Deilig syre på tungespissen, nesten sitrende. Veldig lakk-aktig på en finurlig deilig måte. Nydelig sursøt. Sitter leeenge. Slafs! Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Presset direkte over i store leikrukker. Nesten 1 år på amfora, og enda nesten 1 år på stål. Herlighet! Parti. Øko-drift, VP-kat. «Naturvin».

Sin Nombre 2018

7961901
Ismael Gozalo Sin Nombre
Spania, Øvrige
Kr 399,90
Bestillingsutvalget
Herlig forbrytersk, fra en uregistrert vinmark plantet rundt 1870. Skifer og sort leire i jordsmonnet. Dufter nydelig, trenger ikke drikke den. Slags varm duft, noe gule modne epler, noe smør, kalk, og flint, noe diggbart potetskrell, og hint av menthol. Friskere enn duften skulle tilsi, men et hakk søtere enn ISSE. Fyldig inngang, noe smør-og honning-aktig, smått heftig men mest herlig syre! Noe av den samme aprikos-sødme som andre verdejoene her, holder syra pent i sjakk. Deilig! 9 måneder på eikefat på bunnfall, og enda 10 måneder på stål på lies. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Øko-drift. Slafs!

Les også