Tempranillo i Bordeaux?

Del på Facebook

Bordeaux som andre vindistrikter er bekymret for hva global oppvarming kan gjøre for vekstbetingelsene og kvaliteten for de lokale druesortene. Spesielt merlot høstes tidvis til svært høye mostverdier og tilhørende alkoholnivåer i den ferdige vinen. Nå er det produsenter som argumenterer med at vinenes utrykk og stilendring de senere årene ikke bare skyldes varmere klima men at det har med vinmakingsteknikk å gjøre. Ved å fjerne alle bær på sorteringsbordet som er undermodne får man mer sukker og dermed høyere alkohol og fruktsødme i vinen.

Men noen har begynt å eksperimentere med andre druesorter i regionen. Château La Tour Carnet i Médoc, en eldgammel eiendom hvor tårnet som fortsatt står ble bygget i 1120, har man laget et prøvefelt for en rekke forskjellige druesorter. Hvite og røde druer prøves ut. Druesorter fra Rhône, Languedoc, Italia, Hellas, Spania og Portugal står side om side for å se hvordan druene trives og hva slags kvalitet man kan oppnå med disse i deres terroir i Bordeaux. Vinplantene er relativt unge fortsatt så man har ikke all verdens erfaring enda.

Men noen resultater synes å vise seg frem allerede. Selv etter bare noen få års prøvetid er man allerede i ferd med å innse at den neste druesorten i Bordeaux, om man blir nødt til å bytte til mer sol og varmetollerante sorter på sikt, ikke blir tempranillo fra Rioja. Stilmessig er druesorten for så vidt ikke så langt unna, en Rioja med alder man får servert blindt blir fort tatt for å være en Bordeaux, men i det maritime og fuktige miljøet i Bordeaux angripes tempranilloplantene massivt av meldugg. Angrepene er så mye kraftigere enn på andre druesorter utprøvd hos produsenten at det virkelig stikker seg ut og man har problemer med å få laget vin av druene. Plantene vil trenge massiv sprøyting gjennom vekstsesongen, noe svært få produsenter ønsker i dag. Ut ifra utprøvingene hos La Tour Carnet ser det ut til at tempranillo kan strykes som kandidat i Bordeaux.