Artikkelforfatteren Bengt Morten Wenstøb og hotelldirektør Mikael Forselius (t.h.) på hotell Britannia. Foto: Bengt Morten Wenstøb/Hotell Britannia

Trondheim er Norges nye mat-hovedstad

Del på Facebook

Da Trondheim ble tildelt EM i kokkekunst, Bocuse d’Or Europe, i 2024 ble det et enormt løft for trøndersk kokkekunst og veldig fortjent.

Der Oslo har Bent Stiansen og Statholdergaarden, har Trondheim Britannia og en utmerket hotelldirektør i Mikael Forselius. Før dro nordmenn på oppdagelsesreise i franske og italienske kjøkkentradisjoner. Nå har vi en stolt generasjon av unge mennesker som våger å satse i Norge.

Gjennom deltakelse i internasjonale kokkekonkurranser der nordmenn også har vunnet gjeve priser, har vi markert oss på den internasjonale arena. Tenk bare på restaurant Under i Lindesnes. Bokstavelig talt bygd under vann, og tegnet av Snøhetta som har stått bak mange prestisjeprosjekter.

Nå er det Trondheims tur. Ved å renovere gamle hotell Britannia har byen fått en ny storstue. Fordums storhet har igjen blitt løftet frem i lyset. Det er ingenting som er tilfeldig ved dette smykket av et hotell.

Nyt gjerne din frokost i Palmehaven fra 1918.

Når kvelden senker seg kan du avlegge restaurant Jonathan et besøk og grille dine egne kjøttretter, skalldyr eller grønnsaker på spesialimporterte bordgriller fra Japan. Smake på utsøkte viner fra husets kjeller, eller bare nyte gode samtaler over bordet med nære venner.

Artikkelforfatteren Bengt Morten Wenstøb og hotelldirektør Mikael Forselius (t.h.) på hotell Britannia. Foto: Bengt Morten Wenstøb/Hotell Britannia

Det er dette som er så gledelig med nye hotell Britannia der det oser av generøsitet, klasse og eleganse. Der de ansatte ser deg og møter deg med vennlighet.

Har du lyst til å tilbringe noen timer med en touch av Paris og det franske kafelivet, er Brasserie Britannia stedet. Har du med deg et eksemplar av Le Monde Diplomatique, kan du fordype deg i internasjonale hendelser mens du nyter et glass vin eller Calvados. Husets ferske bakst kan også anbefales for dem som ikke er altfor opptatt av kalorier og den slags, men foretrekker å være en livsnyter.

Når man har tilbrakt noen dager på ærverdige hotell Britannia, er det naturlig å nyte noen timer i husets forfriskende spa. Våkne opp før arbeidsdagen starter for fullt. Det kan anbefales spesielt for norske protestanter som har vokst opp med at man ikke skal nyte, men arbeide hardt og være måteholden. Hotell Britannia inviterer til at du kan arbeide hardt, men også nyte livet i fulle drag.

For en som er litt mer enn over gjennomsnittlig kunstinteressert er det en nytelse å se hotell Britannias satsing på kunst og kunstneriske utrykk i alle deler av hotellets korridorer. I disse dager profilerer de kunstneren Sverre Bjertnæs.

I 1995 begynte han ved Statens Kunstakademi. Han har studert under kyndig veiledning av professor Jan Sæther og professor Arvid Pettersen. Bjertnæs har ofte latt seg inspirere av Jakob Weidemann og Håkon Bleken. Men kan også stå trygt på egne ben, godt plantet i egne kunstneriske ferdigheter. I 2017 innledet Sverre Bjertnæs et kunstnerisk samarbeid med Bjarne Melgaard og hadde utstilling i hans galleri Norsk Anarkistisk Fraksjon.

Artikkelforfatteren Bengt Morten Wenstøb og hotelldirektør Mikael Forselius (t.h.) på hotell Britannia. Foto: Bengt Morten Wenstøb/Hotell Britannia

Hotell Britannia er en boltreplass for unge talenter som våger å vise frem nettopp det. Du kan finne dem fra punktet du møtes på en vennlig måte ved hotellet inngangsparti, til resepsjonen ved innsjekk og ved de øvrige av hotellets ulike møteplasser. Du kan se de arbeider med stor innlevelse i kjøkkenets indre liv, med stor kunstnerisk frihet til å komponere nye retter.

Før du begynner på din vandring i Britannias nytelser vil jeg anbefale et besøk i vinbaren. Her vil du også kunne møte Henrik Dahl Jahnsen, som har vunnet Michelin Guide 2021 Sommelier Award. Dette er en pris som henger høyt og viser at den internasjonale scene verdsetter det som gjøres i vinens verden for et norsk og internasjonalt publikum.