Lerkekåsa Vingård tilbyr overnatting i en vintønne. Foto: PingVinen vinklubb

Vingårdferie i Norge? Ja, det er mulig!

Det er ikke mange vingårder i Norge og heller ikke mange som tilbyr overnatting – og det attpåtil i en vintønne – men du finner det hos Lerkekåsa Vingård i Gvarv i Telemark.

Del på Facebook

I tillegg til at du finner verdens nordligste vingårdopplevelse her, er det ikke mindre enn 700 000 fruktrær som blomstrer og gir moden frukt i denne delen av landet som omtaler seg selv som fruktbygda. I tillegg til Lerkekåsa, finner du Norges største saftpresseri, Epleblomsten, og Lindheim ølkompani som har vunnet flere nasjonale og internasjonale priser for ølet sitt og cideren sin.

I 2018 realiserte Lill og Odd drømmen om å starte sin egen vingård. I deres vingårdopplevelse inngår en personlig omvisning i vinmarken, mange historier om hvordan det er å være vinbonde i Norge, blindsmaking av vin og fruktvin, hjemmelaget mat og personlig service og ikke minst – overnatting i en vintønne.

I vinmarken viser Odd stolt frem rett i overkant av 700 planter fordelt på 22 forskjellige sorter. Det er ikke varmt nok i Norge ennå til å dyrke de internasjonale klassikerne, men av de mer kjente druene som trives i vårt klima finner du både Solaris og Rondo.

Selv om det er så fullt av utstyr i selve vinkjelleren at Odd ikke lenger kan tilby omvisning, gikk vi gjennom alle stegene i selve vinmakingen fra pressing og tråkking (!) av druer, typer av gjær, ulike gjærings- og modningsfat samt hvor lenge de ulike bryggene må ligge før de kan serveres – noen faktisk opptil flere år. Sistnevnte er naturligvis et lite problem når du har liten produksjon og gjerne vil at varene skal komme ut til kundene så fort som mulig.

Vi fikk smake i alt syv forskjellige produkter. De fire første fikk vi servert blindt og utfordringen var å finne ut om det var bær eller frukt eller druer. Vi var alle skjønt enige om at «Aroma» var laget av epler, men det var litt større spredning i laget da vi skulle finne «Mormors hage», som er en ripsvin. Og det er vel ingen hemmelighet at ingen av oss klarte å tippe «Nordisk natt» som er laget på den russiske og for de fleste ukjente druen Hasansky Sladki. Vi avsluttet blindsmakingen med dessertvinen «Undring» som består av «skogshage», både solbær, bjørnebær og eple. Frisk og sødmefull. Med unntak av ripsvinen som hadde hele 13,5 % alkohol, er dette alkoholsvake drikker som mange foretrekker i disse «lette» tider og med tydelig smak av frukt og bær.

De tre vinene vi smakte åpent var to årganger av «Solbris» og en «Skumring». Det var spesielt morsomt å erfare at «Solbris», som kanskje ikke uventet er laget på Solaris-druen, har et fint utviklingspotensiale. 2018 hadde vesentlig mer kompleksitet og rundhet enn 2020-årgangen.

Selv om det er lenge til vin produsert i Norge kan måle seg med det beste fra resten av verden, er vi fulle av beundring fra alle med pågangsmot og energi som gyver løs på det vi har av gode råvarer og produserer lokalt og kortreist.

Vi sov som «druer» i vintønne nummer 3 etter et godt hjemmelaget måltid og hjemmebrygget drikke. Dette var annerledes og kan anbefales!

Lekekåsa tilbyr tre tønner med dobbeltseng, en hytte med fire sengeplasser og en større hytte med plass til opptil åtte stykker. Hvorfor ikke ta med kollegaer, venner eller vinklubben hit? Du finner mer informasjon på https://lerkekasa.no/

Hilsen to av medlemmene i vinklubben PingVinen