Det er flere måter å kose seg på hytta enn appelsin og kvikk lunsj. Her sushi og Von Buhl Riesling trocken. Foto: Bengt Morten Wenstøb & Carl Henrik Amundsen

Vinterviner og vinterglede

Del på Facebook

Når vintermørket senker seg, peisen varmer og man kan lene seg tilbake etter en lang dag i bakken passer det utmerket å nyte et glass vin.

Jeg foretrekker gjerne å ta med bag in box på hyttetur av flere grunner. Det er lett å bære med seg og man kan drikke et par glass uten at kvaliteten forringes. Ikke minst er det også kommet svært mange varianter i vinmonopolets hyller. Både røde og hvite, men også rosé.

Jeg har derfor valgt ut syv forskjellige viner man med glede kan nyte på vinterferie.

Det er flere måter å kose seg på hytta enn appelsin og kvikk lunsj. Her sushi og Von Buhl Riesling trocken. Foto: Bengt Morten Wenstøb & Carl Henrik Amundsen

Mange kjenner til Mona Lisa og hennes underfundige smil. Jeg har selv nevnt henne i min ukesartikkel i Fredrikstad Tidende. Men det finnes også to utmerkede Mona Lisa-viner man trygt kan ta med seg på hyttetur. Begge har Mona Lisa sitt spesielle smil på forsiden, eller var det et smil? Den ene er rød og den andre er hvit.

Mange velger rødvin på denne tiden av året og da kan Lisa Rosso d’Artista være et godt alternativ. Vinen har en kraft som passer godt til et kjøttmåltid. Druene Sangiovese og Primitivo gir vinen en italiensk touch og fylde. Godt med tanniner matcher krydder og et fettrikt kjøttstykke en kveldstime på hytta. Kos deg.

Den hvite Lisa Bianco d’Artista er en tørr hvitvin fra Spania. Med masse Sauvignon Blanc og litt Moscatell. Lag gjerne en lett salat før hovedretten og nyt et glass. Eller la hovedretten være fisk og nyt flere glass. Den kan også nytes ved hytteveggen når solen skinner. Iskald i glasset.

Tyskland er kanskje ikke det landet man forbinder med produksjon av rødvin, men ikke la deg lure. De har flere alternativer som bare venter på å bli oppdaget. Von Buhl er en av de det er hyggelig å bli bedre kjent med. Den røde Von Buhl Pinot Noir er et godt eksempel på en tysk rødvinstradisjon. Laget på Pinot Noir med duft av kirsebær og krydder. En vin du kan hygge deg med til kjøttretter, men kanskje også skrei.

Foretrekker du hvitvin er Von Buhl Riesling Trocken et utmerket valg. Er du lei av Kvikk Lunch, kakao og appelsiner på hytta kan alternativet for å få opp stemningen være å bestille Sushi. Von Buhls Riesling, og det er 100%

Det er flere måter å kose seg på hytta enn appelsin og kvikk lunsj. Her sushi og Von Buhl Riesling trocken. Foto: Bengt Morten Wenstøb & Carl Henrik Amundsen

Riesling, vil gi deg mye glede i glasset. Vinen har preg av sitrus og eple. Friskhet, men også markant syrlighet. Vinen kan nytes som en klassisk Aperitiff, men også til skalldyr. Begge vinene representerer tradisjon og tysk grundighet. Ingenting er tilfeldig.

Italia har en vintradisjon av de sjeldne. Til stor glede for oss vinelskere. Områder som Piemonte, Tuscany og Veneto er noen av områdene nordmenn kan nikke gjenkjennende til. Men man bør ikke glemme Sicilia. Crudo er en Siciliansk vin det er verdt å prøve. Laget på 75% Catarratto 25%, Zibibbo. Er du glad i havets delikatesser er dette en god match. Både i forhold til klassiske fiskeretter, men også en skalldyraften med venner på hytta. Server den gjerne også som en iskald duggfrisk aperitiff.

Beveger man seg i retning Veneto er Ca’ Rugate Soave 2020 en spennende vin til skalldyr. Laget på 100% Garganega med en frisk duft av epler og sitrus. Soave kan også serveres til salat eller en lett kyllingrett.

Skal det serveres pepperbiff med peppersaus, nykokte poteter og litt salat på tallerken? Da ville jeg ha valgt La Familia Piemonte Barbera 2020. Piemonte har alltid vært en spennende vinregion. Denne vinen er intet unntak. Laget på 100 % Barbera. Har hatt et kort møte med eikefat. En ostetallerken en sen kveldstime kan også være en spennende kombinasjon.