Hvorfor samle på vin, spør forfatteren seg. Her er noen viner du kan drikke nå. Foto: Silje Meskestad

Vitsen med vinsamling?

Det virker som ​"​ingen​"​ samler på frimerker lenger. Hvor lenge kommer folk til å samle på vin?

Del på Facebook

I avisen Le Monde Diplomatique har Thomas Frank skrevet en interessant artikkel om hobbyen å samle på frimerker, en populær hobby som plutselig forsvant. Det ga meg umiddelbart assosiasjoner til vin. Hvorfor samle på vin?

Jeg samler ikke på vin, så jeg kan ikke gi noe godt svar. Jeg er interessert i vin, men nysgjerrigheten balanserer stadig hårfint mot apati. Det skyldes den overfloden av viner på markedet, for mange viner å orientere seg om, umulig å få oversikt over.

Global eksport av vin, gitt i økonomiske størrelser, har økt fra ca. 530 millioner dollar på 60-tallet, til 25121  millioner dollar rundt Finanskrisen. Importen av vin til Sverige har økt fra ca. 30 millioner liter til 172 millioner liter i samme periode. Det norske Vinmonopolet omsetter i underkant av 90 millioner årlig, så vidt jeg husker.

Så, jeg samler ikke på vin, jeg drikker heller «det nærmeste».

Det er imidlertid ikke noen garanti mot økon​o​misk skuffelse,- den type skuffelse som innimellom rammer både samlere og smakere uansett kategori. Om det er frimerker eller whisky. Hvor mange ganger har du ikke uttrykt glede over en vin i en blindsmaking, for deretter å oppdage at vinen var så uforskammet billig at gleden fordufter? Æsj den var ikke noe verdt.

Men er ikke vin verdt mer enn sin økonomiske konnotasjon? Det iherdige arbeidet med å analysere en vin sine karakteristikker, den hyggelige betjening, kategoriseringen etter land og drikkevindu i kjelleren. Nullstilles all denne nysgjerrigheten av et tall?

Thoma Frank skriver om frimerkehobbyen sin forgjengelighet. Mon tro om vi vil se det samme skje med vin,  at interessen gradvis går over? – enten fordi våre menneskeskapte endringer av naturen fører til elendig vin, eller markedsgrunnlaget bortfaller fordi den nye generasjonen innbyggere ikke syns det er stas å drikke alkohol, – eller fordi eplecider tar helt av.

Ifølge en stor rapport om Global wine markets fra 60-tallet til 2009, har konsumet av vin i liter per voksen, i denne perioden, økt fra 0,6 til 2,8 i Sverige. I Frankrike har det gått motsatt vei, fra 20,1 ned til 6,1 liter. Forbes melder om vin i 2020 at det er en generell nedgang i konsum. Rapporter jeg kikker på nevner både endret preferanse for type alkohol vekk fra vin, og «oversupply» av masseprodusert vin, som årsaker. Er vi ved et vippepunkt?

«Alle ortodoksier smuldrer på et eller annet tidspunkt opp», skriver Frank. For deg som samler, og for oss som ikke gjør det, kan det kanskje være like greit å drikke den vinen Nå.

Her er et utvalg viner du kan samle eller svelge:

Charles Frey Sylvaner Intemporel
13899901
Frankrike, Alsace
Kr 259,90
Øko-, Bio-sert. 100% Sylvaner. Dufter deilig av gul melon og modent sitrusskall, hint av lakk. Saliverende! Fint sødmefull. Nydelig tindrende syre, noe grapetoner, blendes godt med det tropiske tilsnittet. Knall-sylvaner:) 1 år på foudre. (VinJohn)

Charles Frey Macération
14377701

Frankrike, Alsace
Kr 264,90
Naturvin-, Oransjevin-sert. 100% Gewurztraminer. Dufter litt nypesuppe, aprikos, litt litt skall og hint av kvae. Deilig! Morsom. Intens og aprikosete, med snertne tørrstoffer og skarp nesten lakkpreget utgang. Ser for meg en liten bås på Røros med krybbe og stearinlys. Guloransjerosa farge. (VinJohn)

Mas Coutelou Amphore métissée
14507401
Frankrike
Kr 429,90
Naturvin-sert. 100% Blanc de Gris. Lys rosa som dufter litt fjøs og bringebær/markjordær, hint av polish. Fyldig inngang, juicy og kjapt tørrstoffer som kommer på tunga og sidene, deilig! En annerledes rosevin. 6 mndr på amfora. (VinJohn)

Diwald Luft & Liebe Grüner Veltliner 2020
14489701
Østerrike, Österreichischer W
Kr 239,00
Øko-, Oransje-, Naturvin-sert. 100% Grüner. Tåkete gul farge. Lett duft, noe asparges litt bittert? Hint av medisin og gule frukter. På smak, deilig! Frisk og lett sødmefull inngang,mye gul melon preg, nesten litt glatthet. Noen matvennlige bitre grønne toner i utgang. (Vinarius)

Brutes Not Today Satan Fruit Pét-Nat 2020
13368401
Sverige
Kr 215
Ikke-sert. 100% epler, pærer, og solbær (!). Bare 6% alko. En liksom-vin som dufter litt fjøsete, litt sterkt og surøl-prega, samt eple og pære. God middels fyldig inngang med noe skum, litt rå og syrlig men fin sødme! En ganske god svensk (!) pet-nat. (importør: Servco)

Ten. S. Lucia Vensamè Ancestrale Rosato
14479801

Italia
Kr 169,90
Øko-, Biodyn-sert. 100% Sangiovese. Har også vinen «Biench» som er hvit. Begge veldig lette og friske og smått sødmefulle, ikke funky 😉 Lette å like.

Mas Coutelou Matubu
14507001

Frankrike
Kr 289,90
Naturvin-sert. Blend på Carignan og Grenache. Dufter fjøøøøs, noe sterkt og likøraktig, lakk og mørke bær. Mørk og sømefull inngang, med tydelig tørrhet, lett porøs, trrer litt ekstra men samtidig juicy stil, varmt bærpreg. Deilig naturvin. Spontangjæra, et år på betong, uten tilsatt svovel hurra.  (VinJohn)

Jean David Rosé
529701

Frankrike
Kr 239,90
Øko-sert. Blend med hovedvekt Syrah og Tempranillo. Dufter intenst at bær og salt, hint av bjørnebær og polish. Passe saftig, en veldig god «rød» rosè. Sønnen Luc har lagd denne. Spontanfermentert på sement. (NonDos)