Roman Niewodniczanski (VanVolxem). Foto © Jørn G. Broll

2015 er en av Van Volxem beste årganger!

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Da jeg smakte alle vinene fra denne årgangen på gården i fjor stod spesielt rieslingene Goldberg GG og Scharzhofberger GG 2015 frem som de beste vinene, ved siden av 1900 Brut. Nå har vinene fått modnet seg ett år ekstra og er på vei til å vise sitt fulle potensial.

–  –  –

Van Volxem er en familieeid gård i Wiltingen i vinregionen Mosel, som eies og drives av Roman Niewodniczanski. Totalt har de i dag 85 hektar vinmarker, hvorav 40 hektar er Grand Cru (kun bratte marker!) og produserer 350-400 000 flasker per år. Det plantes bare upodede vinstokker her, noe som gir mindre utbytte men bedre kvalitet i druene. 90% av vinene han lager er tørre eller halvtørre.

På 1800 tallet kostet vinene fra Mosel mer enn de dyreste fra Bordeaux, men området fikk etterhvert et dårlig rykte og anseelsen svant hen. Men Roman så potensialet i markene i Wiltingen og hadde et brennende ønske om å tilbakeføre storhetstiden fra Moselområdet. Da han i 1999 fikk muligheten til å kjøpe eiendommen fra Peter Jordan begynte arbeidet som nå er på god vei til å sette Mosel på kvalitetskartet igjen.

fakta
– i 2007 ble Van Volxem tatt opp som medlem i VDP

vinifikasjon
Druene til denne er 100% riesling og kommer fra bratte vinmarker med et jordsmonn av rødskifer. Avkastningen er lav fra en blanding av unge og gamle vinstokker. Innhøstingen skjer for hånd og gjøres i flere omganger. Etter en kort maserasjon blir druene forsiktig presset. Mosten spontangjærer langsomt og kjølig på ståltanker, før den modnes 1 år på store eikeliggere. Fatene lager lager han selv med eiketrær fra egen skog!

smaksnotater
Vinene til Volxem er fine og friske og drikker godt i ung alder men vil ha godt av noen år på langs før de når en dypere og mer moden frukt. Goldberg rieslingen begynner å utvikle seg i en god retning nå etter 3 år og tross sukkerinnholdet på 8 g/l, balanserer syrenivået vinen pent ut og sødmen oppleves heller som svært behagelig med moden fyldig mellonaktig tekstur. I tillegg er der smaker av fersken, hvit pepper, flint, et lite viff av bål, god intensitet og syre. Det er en god og frisk lengde på smakene.

Anbefaler å lufte den i et par timer før du drikker den, temperert til 11-12° C, og da til nyfisket skrei eller blåskjellsuppe.

Van Volxem Goldberg Riesling GG 2015

Van Volxem