La Carlinas hovedhus i bakgrunnen. Foto: produsenten

La Carlina Bionzo Barbera d’Asti 2019

Bricco Carlina sin Bionzo er en svært leskende, lettdrikkelig og innbydende vin som en godt kan gjøre seg bekjent med først som sist. Matvennlig er den også.

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Du finner Bricco Carlina i den piemontesiske provinsen Cuneo, i den lille landsbyen Grinzane Cavour, midt mellom Alba og Barolo i Piemonte. Her bor Scavinos-familien som har vært bønder og vinbønder i generasjoner.

Selv om familien dyrket druer, var det ikke før søsknene Camilla og Francesco etter utdannelse som ønologer og med erfaring fra andres vingårder i Langhe-området og i Burgund at det ble startet produksjon av egne viner. En dag mens de var i Burgund ble de plutselig kalt tilbake for å ta vare på vinmarkene på gården da bestefaren gikk bort under Barolo-innhøstningen i 2013. Året etter begynte de å planlegge hvordan de skulle ta over vingården, og samme året startet eventyret og deres første årgang som Bricco Carlina. Navnet «La Carlina» betyr «hvor det hele begynte», som også referer til deres bestemor sin gård hvor de vokste opp.

Camilla og Francesco er altså de første i familien som startet produksjon av egne viner. Drivkraften kom først og fremst av at de elsker vin og vinverdenen og at de ser for seg vinmakere som kunstnere som formidler ideer til noe ekte. I dag har de rundt 25 hektar og produserer 60 000 flasker i året fordelt på 12 forskjellige viner laget på Nebbiolo, Barbera, Favorita og Merlot (rosèvin). I tillegg til Bionzo Barberaen lager de også en svært bra Barolo som også er verd å legge merke til. Den er tilgjengelig på Vinmonopolet og er i tillegg pent priset.

Fakta

  • 85% eksporteres til USA, Europa og Asia, i hovedsak til USA og Sveits
  • de best årgangene så langt er 2016 og 2019

Vinifikasjon

Druene til Bionzo kommer fra marken «Bionzo» i landsbyen Costigliole d’Asti. Bionzo er en 4 hektar stor mark som ligger på en høyde mellom 280 og 350 meter over havet. Jordsmonnet her er av leire og kalkstein med et betydelig sandholdig komponent og vinstokkene er rundt 25 år gamle. Druene høstes for hånd og presses mykt etter å ha fjernet stilkene. Deretter får mosten en 48 timers kald-maserasjon før gjæring på bunnfall i ca. 20 dager med kontrollert temperatur (26°C). Omstikking skjer minst 5 ganger om dagen for bedre utvinning av farge og aromaer. Malolaktisk gjæring og 12 måneders modning på slavonske eikefat (20HL), før videre modning i sementtanker og så i rustfritt stål før tapping på flaske og til slutt minst 10 måneders modning på flaske.

La Carlina Bionzo Barbera d’Asti 2019 (12549901)

Bionzo er en gladvin som gir et bredt smil om munnen når smakene får bredt seg i munnhulen. Gode, leskende, rike smaker av bjørnebær, plommer og kirsebær alt i god balanse som avslører en godt strukturert vin med fin intensitet og god lengde. En spesielt god vin i en god årgang som skal kunne lagres i opptil 15 år om den lagres under perfekte forhold. Drikk den gjerne nå, temperert til 16°C, eller til Parmesanchips med syltede tomater og parmaskinke eller kje og lammegryte. Mmmmm.

Kr. 297