Druer hos Fontanabianca. Foto: Produsenten

Fontanabianca Barbaresco 2020

Barbaresco på økonomi (305.-) men med en hyggelig smaksreise. Trivelig vin til fredagshygge med taco eller pizza på bordet.

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Fontanabianca er en familieeid vingård som ligger i byen Neive om lag 14 minutter nord for byen Alba i Piemonte. Her er det Aldo Pola og hans familie som står for den daglige driften etter de tok over etter faren, Franco, som etablerte driften i 1969. En tidsepoken som er interessant siden Barbaresco vinene først begynte å gjøre seg bemerket som endrueviner på 1960 tallet da Giovanni Gaja og Bruno Giacosa begynte å sette Barbaresco på kartet. Før denne tiden var det gjerne vanlig å blande Barbaresco med Barolo.

Aldo Pola dyrket druer som ble solgt lokalt en god stund før navnet Fontanabianca oppstod. Gården ligger på kanten av «Bordini-amfiet» i Neive hvor vinmarkene strekker seg mot dalbunnen under vineriet i sør-sørvest vendt retning, med naturlig irrigasjon. Gården er også kjent for sitt engasjement for bærekraftig landbrukspraksis og økologisk vindyrking. De bruker naturlige metoder for å kontrollere skadedyr og sykdommer i vinmarkene og unngår å bruke syntetiske plantevernmidler og ugressmidler.

Nebbiolodruene modner som regel tidligere i Barbaresco enn i Barolo og har en lettere stil enn Barolo vinene, normalt sett drikker de best mellom 5 og 15 år men det kan variere fra produsent til produsent. Vinene i Barbaresco har hatt DOC status siden 1966 og DOCG siden 1980. Kravet for fremstilling av vinene i Barbaresco er minimum 26 måneder modning hvorav minst 9 måneder på eikefat mot Barolo sine 38 måneders modning hvorav minst 18 måneder på fat.

Fakta

  • årlig produksjon er på totalt 50 000 flasker på 11 hektar
  • det produseres viner på Nebbiolo, Moscato, Barbera og Dolcetto

Vinifikasjon

Vinrankene er omlag 30 år gamle og står i kalkholdig jord som i dette området generelt sett gir parfymerte og fruktige viner. Vinen får gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker, før den grovfiltreres og overføres til store botte og små barriques i ca 10-13 måneder. Deretter får den videre modning på flaske i minst 8 måneder før den kommer for salg.

Fontanabianca Barbaresco 2020 (520401)

En overraskende ukomplisert, intens, frisk og saftig barbaresco med smaker av jordbær og tørket frukt, et pent tanninsk bitt og en lett bitter, og syrlig utgang. Den drikker bra nå men kan fremdeles lagres i 6-8 år til. Temperer til 16℃ og server til short ribs eller høyrygg av storfe.

Kr. 335