Disse tre champagnevinene gir kvalitet til en god pris.

Tre gode Champagne til jul og nyttår

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det er tid for Champagne, men ikke alltid like lett å vite hvilke en skal legge i kurven. Her får du servert et knippe spesielt gode av sorten til en god pris som i tillegg drikker svært godt nå, men som også tåler å lagres noen år. Kvalitet koster, men her får du kvalitet til en god pris!

Champagne ligger nord øst for Paris, rundt byen Epernay og er sett på som en av verdens aller mest ettertraktede vinområder. Champagne er også den beste allroundvinen til mat. Den passer nær sagt til alt, fisk, skalldyr, fjærkre, lyst kjøtt og mørkere vilt. Som aperitiff er den også et klassisk valg. Generelt smaker champagne av frisk, moden, frukt som eple og sitrus, og modningen på gjærrestene gir aromaer som kalles autolysepreg (etter prosessen hvor gjærcellene dør), for eksempel gjærbakst, brød, kjeks, nøtter eller sopp. Før vinen korkes tilfører produsenten ofte en blanding av basevin og sukker for å gi vinen ønsket sødme (dosage).

Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut

Champagnehuset Pierre Peters har eksistert i seks generasjoner siden 1919 i hjertet av «Côte des Blancs» i landsbyen Le Mesnil sur Oger. Rodolphe Péters tok over eiendommen i 2008 og har siden da bare hevet kvaliteten på vinene herfra ytterligere.
Pierre Peters har i dag 4 Champagner på Vinmonopolet, alle av høy kvalitet hvor denne er den rimeligste, men med den umiskjennelige kvaliteten og derfor også et av de bedre kjøpene på VP. Vinen er laget av 100% Chardonnay og har frisk duft av brødbakst og pirrende små bobler på duft. Den er også frisk på smak med slanke og elegante smaker av sitrus, aprikos, grønne epler, brioche og et svakt røkpreg. Frisk og god utgang og festlige fine bobler. Den kan lagres i 8+ år, men det er jul nå og vi vil ha Champagne!

Disse tre champagnevinene gir kvalitet til en god pris.

Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut

Vinmakerne Xavier Gonet og hans kone Julie Médeville startet Gonet-Médeville i 2000, da Xavier arvet noen vinmarker i Bisseuil. Xavier kommer fra en familie med røtter i Champagne og Julie Médeville fra en lang slekt i Bordeaux, inkludert det legendariske Château Gilette i Sauternes. I dag eier de totalt 12 hektar vinmarker fordelt over 8 landsbyer i området rundt Epernay.

Blanc de Noirs lages på 100% Pinot Noir druer fra 28 år gamle vinstokker, mosten gjæres i gamle eikefat og modnes videre i 30 måneder på bunnfall før degorgering. Det er ingen malolaktisk gjæring og doseringen er liten. Jeg digger denne smaksrike, elegante og friske champagnen med sine kremete, tørre smaker av røde epler, brødbaks og en flott friskhet som går godt til aperitiff fingermat, fisk og skalldyr. Finnes også i Magnum!

Disse tre champagnevinene gir kvalitet til en god pris.

Henri Giraud Esprit Nature

Henri Giraud er en gammel familiegård som har holdt til i Aÿ i mange generasjoner. Claude Giraud er 12 generasjon fra Giraud-Hémart familien som driver gården i dag.

Esprit Nature er laget på 80% Pinot Noir og 20% Chardonnay som modnes på franske eikefat fra Argonne-skogen i 18 måneder. Blenden ble startet i 1990 hvor vinen lages ved å ta 20% av det som kalles «perpetual reserved wine«. Tanken med vin etterfylles hvert år med de samme 20 % av den nye årgangen. Disse merkes ikke med årstall og kalles non vintage. Eiketrærne fra Argonne-skogen har lenge vært brukt til å lage eikefatene som igjen brukes i Champagne produksjonen, men trærne er nesten borte i dag. Treet på etiketten symboliserer derfor gårdens støtte til det franske initiativet for å replante eiketrærne i Argonne-skogen.

Esprit har lette toner av brødbakst og pirrende bobler på duft. Det er en tørr champagne som på smak er spesielt frisk med en lime inspirert sitrus og et floralt teppe av brødbakst og gjær. Passer som aperitiff men går også godt til mat. En meget flott champagne med godt lagringspotensiale som tåler 5+ år.

Disse tre champagnevinene gir kvalitet til en god pris.

4004901
Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru, Brut
Kr 399,90
Basisutvalget

6693501
Gonet-Medeville Premier Cru Blanc de Noirs Brut

Kr 418,00
Basisutvalget

Henri Giraud Esprit Nature
Kr 550,00
Bestillingsutvalget

Logo til matogvinnett.no