Foto: NSU
Litt sommelierhistorie
Allerede for 2000 år siden fikk romerske soldater en daglig vinrasjon. Forløperen til dagens sommelier i Romerriket fraktet vin ut til soldatene. Romerne visste at vin fra ulike områder hadde ulike kvaliteter, og gjennom planlegging og et nøye agronomisk arbeid, etablerte de mange av Europas vinområder.
Cirka 650 år e.Kr. etablerte flere munkeklostre seg i Europa. Munkene viste stor forkjærlighet for vindruen, og et spennende arbeid startet med å perfeksjonere vinmarkene. Munkene etablerte forløperne til mange av dagens mest anerkjente vinmarker.
Ludvig den 14. var svært opptatt av kombinasjonen av mat og vin. Solkongen i Frankrike la dermed til rette for de aller første sommelierene. I tillegg til å kontrollere at vinen og maten var perfekt, så var det også viktig å kontrollere og avverge et eventuelt forgiftningsforsøk. I denne perioden utvikles kunsten å smake på vin, og yrket som sommelier ble etablert.
I dag er sommelieren en av bedriftens mest betrodde medarbeidere, og fungerer som et bindeledd mellom kjøkkensjef, restaurantsjef, gjester og eiere. Sommelieren styrer vinkjelleren, innkjøp og salg av vin, vinmenyen/vinkart, samt drikkefaglig opplæring av de ansatte.
49 nye vinkelnere med Norsk Sommelier Utdannelse
Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) er en av Norges og etter hvert Skandinavias ledende utdannelser innen vin og drikkevarer. Skolen ble etablert i 2002.
49 forventningsfulle nyutdannede vinkelnere møtte til eksamensseremoni i Oslo og Bergen denne uken, for å motta den gyldne druepin’en.
Denne utdanningen gjør dem ettertraktet på arbeidsmarkedet. Utelivs- og serveringsnæringen skriker etter kompetent arbeidskraft – spesielt etter at mange som arbeidet i disse bransjene søkte seg ut i løpet av koronapandemien.
Daglig leder ved NSU, Ken Engebretsen, som har drevet NSU i mer enn 20 år, ser frem til eksamensseremonien:
«Dette er en absolutt høytidsdag i året! Noe av det aller kjekkeste jeg gjør er å dele ut diplom til disse flinke, nye vinkelnerne.»
NSU er den eneste av vinkelnerutdannelsene med utdanning utenfor Oslo. Fordelt på 36 mandager blir studentene i løpet av et år traktert gjennom alle sentrale vinområder i verden. De lærer også praktisk arbeid som å lage vinlister, vinservice i restaurant og dekantering.
«De siste årene har vi hatt kurs hvert år i Oslo og annethvert år i Bergen og Trondheim. Vi ser imidlertid at begge byene har en positiv utvikling på mat- og vinfronten.» sier Engebretsen.
Akkurat nå er det opptak til NSUs sommelierstudie både i Oslo, Bergen og Trondheim, og Engebretsen har oppfordringen klar:
«Mange av de flinke folkene forsvant fra bransjen under pandemien. Og det vil jeg si til de som driver serveringssteder: når dere satser på medarbeiderne deres så blir de. I et marked hvor det er vanskelig å finne flinke folk så er det en god investering å sende de man har på videreutdanning. Det er bra både for din restaurant og for bransjen.»