60 % av rød- og hvitvinssalget er i BiB

Del på Facebook

Pappvin, eller bag-in-box (BiB), har til alle tider lidd under en viss grad av forhåndsdømming og nedlatenhet blant oppegående vinmennesker, men det er ikke til å komme bort fra at 60 % av Vinmonopolets salg av rødvin og hvitvin og ca. 50 % av rosévin er i disse praktiske 3-literene. Økningen i 2020 var formidabel, spesielt for pappvinen. I 2020 økte Vinmonopolets salg av BiB med 52 %, mens vin i glassemballasje økte med 33 %.

– Tilnærmet full stopp i grensehandel og taxfree-salg, samt betydelig redusert skjenking på kaféer og restauranter landet rundt bidrar til å forklare den historiske veksten, sier Jens Nordahl, kommunikasjonssjef hos Vinmonopolet, i en kommentar til det økte salget.

Så hvor gjør vi av BiB-ene som selges?

La oss være ærlige, uansett kvalitet på vin fra BiB, så er ikke dette noe vi setter frem på middagsbordet når vi har gjester. Uansett hvor fin dekor det er på esken, så må de aller fleste av oss være enig i at en slank flaske er mer lekker å ha på bordet, enn en pappeske med plasttut. Derfor blir det til at de «gjemmes» bort i kjøleskapet eller andre mørke kroker, og tas frem kun for å fylle et glass eller to, noe som for meg er en meget praktisk løsning. Per i dag har jeg to stående i kjøleskapet, ved siden av appelsinmarmeladen og Jarlsbergosten.

Kvaliteten har blitt bedre

Kvaliteten på vinene i BiB ser ut til å ha økt i takt med omsetningen. Flere produsenter har måtte tilpasse seg det norske markedet og tapper nå, kanskje litt motstridende, sin vin på BiB. Vin som produsenten egentlig hadde mest lyst til å tappe på flaske. Dette har ført til at flere og flere kvalitetsprodusenter nå tilbyr noen av sine viner i BiB på det norske markedet. Og muligens er holdningen hos den jevne vindrikkeren i ferd med å snu? Oppfatningen av at pappvin er noe billig og annenrangs vin er kanskje i ferd med å forsvinne? Som i mange andre tilfeller må man anta at kvalitet og pris henger sammen. 3 liter Petit Chablis til kr. 715,- eller Langhe Rosso til 670,- er blant de dyreste variantene, mens i andre enden kan man finne Tempranillo til kr. 330,- for 3 liter.

Alfa og omega for disse vinene er tappedato. Jo nærmere tappedato ved kjøpstidspunktet, jo bedre. Vin i Bag-in-box eller pouch (plastposer med bærehåndtak og volum 1,5 l) har det til felles at det er vin for nå-konsum, og da kan man legge trykk på NÅ. Tappedato skal være angitt på emballasjen, men dette ser ikke ut til å gjelde alle. Blant de boksene vi mottok til vår test av pappvin, var det noen uten dato, samt andre hvor tappingen var angitt i et litt kryptisk lot-nummer. Finner du ikke ut av datoen selv, så spør betjeningen på Vinmonopolet. Dessverre oppdaget vi for sent at en av de mottatte vinene hadde tappedato juni 2019, noe som resulterte i den korte vurderingen: Fæl! Ved henvendelse til importøren fikk vi en sterk beklagelse, samt beskjed om at partiet nå var destruert. Samtidig ble en ny boks levert for test, med et helt annet resultat.

Vi har vurdert påske-BiB’ene for deg

Aviser, magasiner, nettsteder og vinblogger flommer nå over av tips om passende drikke til påskens måltider. Vi i Norske Vinklubbers Forbund vil ikke være noe dårligere. Derfor inviterte vi importørene til å plukke ut vin til to definerte retter, salma og lammestek. Resultatet ble mottak av 164 hvite, røde og rosé i BiB. Vi har smakt alle sammen, og resultatene kan du lese her i de neste dagene. Følg med, for her kan du sikre deg noen gode tips til en eller flere gode BiB-er.

Vi tester holdbarheten

En vanlig oppfatning er at en 3-liter skal holde kanskje opptil 6 uker etter åpning, såfremt den lagres kjølig. Denne skribenten kan ikke verifisere dette, i og med at den gjerne er tom lenge før den tid. Vi har åpnet en rekke bokser, tappet et par glass og satt de bort. Om noen uker tar vi de frem igjen og foretar en ny vurdering for å sjekke om de har holdt seg, eller om vinens kvalitet har falt. Våre hovedkonklusjoner publiseres her på vår hjemmeside. 

Fra BiB til karaffel

Neste all vin har godt av en tur innom karaffelen, og vin fra BiB er definitivt intet unntak. Turen innom karaffelen gir luft til vinen slik at eventuell svovlet duft fjernes, og at man får fram vinens smaker og aroma. Så litt tålmodighet gjør vinen godt, selv om den tappes rett fra kjøleskapet og ned i glasset. Litt ekstra tid slik at vinen får en bedre temperatur, samt litt ekstra virvling kan gjøre stor forskjell.

Pappvin – bare på hytta?

BiB er populært av mange grunner, med sin enkle og praktiske emballasje som muliggjør transport uten risiko for knuste flasker samt enkel oppbevaring. Du finner BiB-ene nesten overalt i de tusen hjem, i bobilen, i båten. Mange gjør sikkert som meg, om sommeren har jeg en plassert lett tilgjengelig i kjøleskapet og tapper meg et glass eller to med god samvittighet, uansett ukedag.