Vinmaker Faouzi Issa viser noen av sine viner
Det ble en god start på helgen med Domaine des Tourelles fra Libanon på Vinoteket 31. januar.
Det var spennende å smake vinene fra den libanesiske vingården Domaine des Tourelles, og for min del en svært nødvendig påminnelse om at «vin fra Libanon» ikke er ensbetydende med «Chateau Musar». Produsenten selv, Faouzi Issa, ledet smakingen. Kl. 03:00 natt til fredag begynte han sin ferd mot Oslo, noe som gjorde hans entusiasme og energinivå under smakingen desto mer imponerende. Det kom tydelig fram at dette er en mann som er stolt av libanesisk vin, mat, historie og, ikke minst, vær. Været er visstnok godt egnet til vinproduksjon.
Faouzi Issa ga tydelig uttrykk for at han har stor tro på vin fra Libanon, og etter å ha smakt meg gjennom vinene hans, tror jeg han er inne på noe. Vi smakte fem viner: en hvitvin, en rosévin og tre rødviner i stigende prisklasse. I vinheftet vi fikk utdelt stod det også ført opp en «arak brun», en Midtøstens grappa om du vil. Ifølge vinmakerens smaksnotater vil denne «perfectly match all your Mediterranean dishes and much more». Mulig libanesere har en sterkere gane enn meg.
Både rosévinen (Domaine des Tourelles Rosé 2019) og hvitvinen (Domaine des Tourelles Blanc 2018) hadde god syre og opplevdes ganske lange. Rosévinen, laget på cinsault, syrah og tempranillo, hadde et godt kirsebærpreg, mens hvitvinen, en blanding av viognier, chardonnay, obeidi og muscat d’Alexandrie, bød på hvit pepper og hvit frukt.
Den første (og rimeligste) rødvinen vi smakte skal ifølge produsenten være et bra uttrykk for Beeka Valleys terroir. Domaine des Tourelles Rouge 2016 er laget på syrah, cabernet sauvignon, cinsault og carignan, og har minimalt med innblanding fra vinmakeren: «Hvis terroiren er bra, la vinen være».
Vi smakte også Domaine des Tourelles Cinsault Vielles Vignes 2016 og Domaine des Tourelles Marquis de Beys 2014. Cinsault Vielles Vignes 2016 er laget på 100 % cinsault. Produsenten mener denne vinen er til forveksling lik en pinot noir, men jeg er ikke sikker på om det er denne vinen jeg ville gått for når jeg skal plage mine medvindrikkere på blindsmaking ved å få dem til å gjette feil. Pinot noir eller ei, det var en interessant vin å smake. Cinsault var en populær drue i Beeka Valley på midten av 1900-tallet ifølge produsenten, men måtte gi vei for nyere druevarianter. Denne vinen er et resultat av at Domaine des Tourelles i 2014 ønsket å reintrodusere cinsault. Den siste vinen, Marquis de Beys 2014, er en matvin, med lakris, krydder og tørket frukt på lukt og god syrestruktur og fin på fatet.