Aldo Conterno

Aldo Conterno Barbera Conca Tre Pile 2018

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Aldo Conterno er kanskje mest kjent for sine fantastiske Barolo viner som Gran BussiaRomirascoBussia Colonello og Cicala, men «Conca Tre Pile» er kanskje den som er den hyppigste gjengangeren her i huset.

–  –  –

Poderi Aldo Conterno ble etablert i 1969 i Monforte D`Alba i hjertet av Barolo av Aldo Conterno. Aldo utviklet den gang en balanse mellom den tradisjonelle og den moderne stilen ved blant annet å bruke store botti og ikke små barriques. Vinene ble lagret i tre år på store slovenske eikefat etterfulgt av to år i tanker av rustfritt stål. Og som om det ikke var nok ble de oppbevart et år på flasken før de kom på markedet. Gården har siden den gang vært rangert blant Piemontes fremste produsenter.

Etter Aldo sin bortgang i 2012 tok hans tre sønner Franco, Stefano og Giacomo over driften av gården. De har videre raffinert vinmakings-prosessen mot lavere utbytte gjennom høy seleksjon av druene og endret stilen er mot det mer tradisjonelle. På de 25 hektar med vinmarker de eier kunne de lett ha produsert 210 000 flasker men i stedet, på grunn av den harde seleksjonen og streben etter perfeksjon, er produksjonen på beskjedne 80 000 flasker per år. Deres cru-marker som Romirasco, Cicala og Colonnello har flott sør-sørvestlige beliggenhet hvor jordsmonnet er av leirholdig mergel og kalkstein med et lag av sand, rik på kalsiumkarbonat og jern.

En skal ikke forveksle Giacomo Conterno som driver Aldo Conterno og fetteren Roberto som driver Giacomo Conterno begge er noen av de største og viktigste produsentene i Piemonte, men altså to forskjellige gårder.

vinifikasjon
Marken «Conca Tre Pile» er et kupert område i Bussia Soprana, hvis viktigste vinstokker er Barbera’s med vinmarker som har en maksimal alder på 45 år. Druematerialet til Barbera d’Alba Conca Tre Pile kommer fra ca 20 år gamle vinstokker i Bussia Soprana. Mosten gjærer med en temperatur på 26-28 grader og får skinnkontakt (maserasjon) i 8-10 dager. Med unntak av et par måneder i ståltanker lagres denne 14 måneder på fat. Vinen verken klarnes eller filtreres.

smaksnotater
På dag 1 var denne litt kantete men på dag 2 hadde den åpnet seg og flott saftig og lekker , sammensatt, syrlig, leskende, slank men med fin kraft i frukten, god intensitet, faste fine tanniner og en god lengde på smakene. Denne vil ha godt av å bli lagret i opptil 10 år, men drikkes den nå bør den i dekanteren minst i en 2 timers tid. Server temperert til 16℃ og gjerne til indrefilet av storfe.

Aldo Conterno Barbera d’Alba Conca Tre Pile 2018

Poderi Aldo Conterno