Andebryst

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Lørdag er som regel synonymt med å ta seg tid til å kokkelere litt og finne en god vin eller to som kan passe til måltidet. Denne helgen ble det med et fint stykke andebryst hjem som sammen med fennikkel, søtpotet, stekt salat og en godt pepret og fyldig saus til ble til et utsøkt måltid. Jean Paul Bruns Gamay, Saint-Amour gjorde er en flott vin som gjorde måltidet komplett! Oppskriften er basert på Arne Brimis bok, «Brimis Beste»

–  –  –

til 2 personer

1 andebryst
salt og pepper
revet skall av 1/2 appelsin
olje og smør til steking

Skjær langsgående striper i andefettet. Krydre med salt, pepper og litt revet skall fra appelsinen. Brune andebrystene først med fettsiden ned og så 10 minutter på motsatt side, på medium varme. Etterstek i ovn på 200° C i 10-12 minutter til kjernetemperaturen er på 65º C. Ta ut og la hvile.

1 søtpotet
2 poteter
1 gulrot
smør, salt & pepper

Skrell og del i passe biter, kok til mør, hell av vannet og ha i 4 gode skjeer med smør. Stapp til en fin konsistens, smak til med salt og pepper.

tilbehør
1 fennikel
1 endiv, eller hjertesalat
2 appelsiner
2 ss smør
1 dl portvin eller dessertvin
50 g spinatblader

Skjær appelsinene i to og skvis ut saften. Skjær fennikelen i skiver og del endiven/hjertesalaten i to på langs. Legg fennikelen i en kjele, hell appelsinjuicen over og legg endiven eller hjertesalaten med kuttsiden ned. Kok opp og la stå på middels varme i 12-15 minutter. Ta ut endive/hjertesalat og legg på en varm stekepanne med litt olje og smør stek på medium + varme, hell over portvinen/dessertvinen og la det surre noen minutter. Rør inn 2 spiseskjeer smør i fennikel-pannen sammen med spinatbladene.

saus
2 dl landkylling-kraft
100 g druer
1/2 appelsin
1 dl rødvin
pepper

Kok opp kraften og ha i todelte druer, skiveskjært appelsin og rødvin. La det koke inn på medium varme i 1 times tid. Sil av og la sausen koke videre til den begynner å tykne. Ha i en ss smør, en dæsj portvin eller dessertvin og litt av kraften fra andebrystet.

 

Jeg gleder meg alltid stort over Jean-Paul Brun sine viner, ikke minst denne Saint-Amour 2016 laget på 100% Gamay. Gamay er den viktigste druen i Beaujolais og er kanskje den druetypen Jean Paul er best på. Han avstilker druene, gjærer i åpne kar, bruker relativt lang maserasjon og lang lagring. Jeg tar ikke for hardt i når jeg mener at denne vinen er et skoleeksempel på hvordan Gamay skal smake! Den er klokkeren, utsøkt, leskende, typeriktig, frisk, lett, med integrerte tanniner og fine smaker av røde bær som varer lenge.

Alt på tallerkenen passet superfint sammen og vinen komplementerte det hele utmerket. Både retten og vinen skal oppleves igjen!