Nemea vineyards. Foto: Produsenten

Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2020

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Denne vinen har holdt en jevnt veldig bra høy kvalitet de siste 8 årene og har gledet min gane hvert år. Denne årgangen derimot når nye høyder!

Gaia Wines ble startet på øya Santorini i 1994 av Yiannis Paraskevopoulos (ønologutdannet fra University of Bordeaux II) og Leon Karatsalos. Her har de 1 hektar vinmarker som de leier, samt at de kjøper inn druer fra lokale bønder. I 1996 fikk de inn en ny aksjonær, økonomen Christina Legaki, som gjorde det mulig å kjøpe en 7 hektar stor vingård i Koutsi, i kommunen Nemea, 1,5 timers kjøretur vest for Athen. Jordsmonnet her består av leire (marl) og kalk, med marker som strekker seg mellom 250-800 meter over havet. Ved oppstarten i 1994 produserte de totalt 9800 flasker, produksjonen i dag er på totalt 350 000 flasker.

Gården på Santorini ligger på en strand, på østsiden av øya, mellom Kamari og Monolithos. Hovedhuset som nå er bygget om til vinproduksjon var egentlig en gammel tomatfabrikk, bygget i begynnelsen av 1900-tallet. Her ble lokale cherrytomater gjort om til en aromatisk tomatpure inntil 1970.

Første årgang av Assyrtiko by Gaia Wild Ferment kom i 2008 og er laget på 100% av den lokale Assyrtiko-druen, som står i porøs vulkansk jord. Ved oppstarten i 2008 produserte de 5500 flasker, mens produksjonen i dag er på 500 000 flasker.

Nemea vineyards. Foto: Produsenten

Fakta

60% av produksjonen blir eksportert til Europa hvor Norge er spesielt viktig, USA, Canada, Australia, Brasil, New Zealand, Japan og Sør-Korea

Vinifikasjon

Druene til denne vinen kommer fra 70 – 80 år gamle upodede vinstokker med over 3 århundrer gammelt rotsystem. Det merkes!Et utvalg av Assyrtiko druene blir håndplukket og plassert i kjølerom hvor temperaturen synker fra 28-30°C til 4-6o°C i noen timer. Druene destemmes og knuses. Mosten får 12 timers skinnkontakt i 10℃, under fermenteringen lagres 50% av det totale volumet i rustfrie ståltanker (ca. 25 dager) og de resterende 50% i barriques (ca. 20 dager), hvorav 30% av fatene er av 30% ny og 3% gammel franske (300 l) eikefat, 30% nye og 3% gamle amerikanske 225 l eikefat og 30% nye og 3% gamle franske Acaciafat på 225 l. Når gjæringsprosessen er ferdig velges kun de tanker og fat som gir den beste blenden før vinen blir lagret i 4 måneder på bunnfall med jevnlig omrøring (Battonage).

Smaksnotater

Wild Ferment har en spesielt god konsentrasjon og en fremtredende men pent integrert syrlighet, gode saftige smaker av lime, sitronskall, modne epler og fersken med en lang og god, intens, tørr og frisk avslutting. Denne årgangen kan med fordel lagres videre i en 7-8 års tid til i en god kjeller eller vinskap. Nyt den temperert til 9-10℃ og gjerne til posjert egg i spinat og bacon.

9869201
Assyrtiko by Gaia Wild Ferment 2020
Hellas
Kr 299,90