Avondale-gården med Klein Drakenstein-fjellene i bakgrunnen. Foto: produsenten

Avondale Anima Chenin Blanc 2020

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg digger Chenin Blanc, og hver gang jeg kommer over en fin vin laget på denne druen blir jeg salig fornøyd. Jeg møtte Johnathan Grieve på en smakingen nå sist helg og gikk både en og to runder innom for å smake spesielt på Anima Chenin Blanc!

Avondale Estate ble til allerede i 1693 og er altså over 300 år gammel! Det har vært dyrket druer her helt fra starten men det er ikke siden John Grieve og konen, Ginny, kjøpte Avondale gården i 1996 at det ble produsert viner under dagens etiketter. Det vil si fra deres første årgang som kom i 1999. Gården ligger en 45 minutters kjøretur rett øst for Cape Town ved byen Paarl ved fotenden av Klein Drakenstein-fjellene. I dag er John og Ginny sin yngste sønn, Johnathan, også svært involvert i alt som skjer på gården. Han var egentlig utdannet som kunstner men endret altså kurs og tok opp arven med vinmaking sammen med familien.

I 2000 ble området rammet av en 3000 km lang brann i det tørre landskapet. I etterkant av brannen endret de driften på gården til en mer bærekraftig måte med fokus på økologiske og biodynamiske prinsipper og har i dag i underkant av 70 hektar vinmarker samt beitemark for Black Angus storfe, kyllinger og ender. Det er 13 forskjellige typer jordsmonn på eiendommen, alle små parseller og alle kultiveres forskjellig. De lager rundt 8 varianter under Avondale-etiketten, Armilla, Anima, Cyclus, Camissa Rose, Qvevri, Samsara Syrah, La Luna og Navitas. Tre av disse er rene varianter som Anima Chenin Blanc, Samsara Syrah og en Method Cap Classic Chardonnay. De lager også to viner under etiketten Jonty’s Ducks, Pekin Red og Pekin White. Vinstokkene på gården er fra 20 til 35 år gamle og alle vinene får 100 % spontangjæring. Hvitvinene gjærer på +-24/25 grader mens de røde gjærer på 30 til 32 grader. De bruker en del fat og de liker å si at de elsker fat, men hater eik. Det dreier seg mer om den naturlige oksygentilgangen som de får ved bruk av eldre, nøytrale og store eikefat på 500 og 600 liter.

Fakta

  • de eksporterer rundt 85 % av produksjonen til 20 land med fokus på Europa
  • spesielt gode årganger var 2009, 2011, 2013, 2015, 2019 og 2020

Vinifikasjon

Vinstokkene til denne vinen er fra 12-36 år gamle og står i økologisk dyrket jordsmonn. 80% av vinen er laget ved at hele drueklasen presses for å bevare den naturlige syren, får hvile over natten og overføres så til større eldre franske eikefat for 100 % spontangjæring. Det er en veldig langsom og naturlig prosess som det kan ta opptil et år å fullføre og er med å gi vinen flere lag av smaker og en fin tekstur. De resterende 20% av vinen er laget som en oransjevin på amfora og Qvevri’s. Den får naturlig gjæring og 3 til 4 måneders skallkontakt før druene presses og overføres tilbake på amfora i 10 måneder. Til slutt blandes vinen og tappes på flaske.

Avondale-gården med Klein Drakenstein-fjellene i bakgrunnen. Foto: produsenten

Smaksnotater

Anima betyr sjel på latin og det har denne vinen gjennom rike, balanserte smaker av ananas, melon og fersken. Den har en fin fedme og konsentrasjon i smakene med en lekker, lett bitter, saltholdig og tørr utgang. Den drikker flott nå men vil utvikle seg pent i de neste 10 årene. Server temperert til 10℃ til ovnsbakt piggvar eller koreansk blåskjellsuppe.

Avondale Anima Chenin Blanc 2020