John Sebastiano Vineyard in Sta. Rita Hills hvor “Franc de Pied” druene kommer fra. foto © Black Sheep Finds

Black Sheep Finds Holus Bolus Franc de Pied Syrah 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Når jeg først er i gang med å trekke frem viner fra USA kommer jeg ikke unna denne flotte Syrahen fra Black Sheep Finds i California. En bent ut lekker Syrah!

–  –  –

Black Sheep Finds er en liten vingård som ligger en 3 timers kjøretur nordvest for Los Angeles og er drevet av mann og kone, Peter Hunken og Amy Christine. I 2005 ble drømmen om å starte en egen vingård endelig realisert. I dag er de fremdeles alene med driften, men hadde i 2015 råd til å kjøpe 2 hektar egne vinmarker, kalt «The Joy Fantastic«, hvor de dyrker Syrah, Pinot Noir og Chardonnay. 2016 er den første årgangen fra disse markene. Men de leier også rundt 5 hektar vinmarker fra 4 forskjellige produsenter i området hvor det dyrkes Roussanne, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon og Syrah. Den totale produksjonen er på 30 000 flasker i året.

Vinrankene til Franc de Pied er plantet for 10 år siden og gjennomsnittsalderen på vinrankene er i det hele tatt kun 15 år så det er unge og vitale ranker som gir unge og friske viner. Men de er langt fra ueffen! De kystnære områdene hvor druene dyrkes er ganske kjølige, såpass at folk ikke hadde tro på at det var mulig å dyrke druer der. Men på grunn av forbedringer i vindyrkings-teknikkene og at det finnes vinprodusenter som var villig til å prøve, lages det nå utmerkede viner herfra. Franc de Pied er også klonet med stiklinger hentet fra den nordlige Rhône-dalen.

Av de siste årgangene av denne vinen er 2014 en stor årgang, med flotte elegante viner. 2015 ga et lite utbytte, men vinene viste seg fra en god side. 2016 er kanskje den beste årgangen med en god vinter og tidlig modne druer. 2017 hadde en varm høst, noe som gav noen utfordringer. Men Peter var forberedt og høstet tidsnok og selv om vinen fremdeles ligger på fat viser den storhet!

 

fakta

– 15% av produksjonen eksporteres til Storbritannia, Norge, Sverige, Sør-Korea, Danmark, Belgia og Frankrike
– de har 4 forskjellige etiketter: Holus Bolus, Hocus Pocus, Genuine Risk and Café Society og produserer 3 forskjellige Syrahs under Holus Bolus og Roussanne

 

vinifikasjon

Du får her en vin som er laget på 100% Syrah druer. 70% av drueklasene destemmes mens resten (30%) presses i hele klaser. Gjæringen skjer naturlig og mosten pumpes over en gang per dag. Temperaturen holdes på 13° C og senere på 32° C i noen dager med toppfermentering. Skinnkontakten er på 14-18 dager og vinen modnes i 16 måneder på franske eikefat (300-400L), 10-15% ny eik. Vinene får 3-6 måneder på flaske før den slippes.

John Sebastiano Vineyard in Sta. Rita Hills hvor “Franc de Pied” druene kommer fra. foto © Black Sheep Finds

smaksnotater

Helus Belus er så pent balansert og innsmigrende med et lite krydderkick. Sval og frisk med dype og mørke smaker av solbær, tjære, modne plommer, lett bitter utgang og pirrende tanniner. Behagelige smaker som sitter lenge i. I det hele tatt en spesielt deilig vin som jeg ikke kommer til å går lei av med det første! Drikk temperert til 15-16° C etter å ha luftet den en times tid og da gjerne til grillet lammelår med grillet papaya, mango og ananasgrillet indrefilet av svin eller …. pizza!

Vinen kan nytes fra nå og i minst 10 år fremover.

Black Sheep Finds Holus Bolus Franc de Pied Syrah 2016

Black Sheep Finds