Utsikt mot innsjøen Vaseux Lake. foto © Chris Stenberg/Blue Mountain Vineyard and Cellars

Blue Mountain Pinot Noir 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Vi har sett mange sove i kø for å kjøpe dyre Burgundviner på Vinmonopolet, og noen av de beste Pinot Noir vinene lages vitterlig der, men når prisen for disse nå gjerne begynner på 1500.- kr og oppover, ser jeg gjerne mot USA eller Canada for gode og rimeligere alternativer. Denne fra Blue Mountain til 290.-kr, er for eksempel en svært god vin fra en anerkjent produsent.

–  –  –

Familien Mavety har drevet vingården Blue Mountain i British Columbia i Canada siden 1971. Du finner den i Okanagan Valley en 4 1/2 times kjøretur øst for Vancouver. Her startet Ian og Jane Mavety det hele i 1971, mens det i dag er sønnen Matt (vinmakeren) og datteren Christie som har tatt over ansvaret. Fra 1971 til 1991 solgte de alle druene til større produsenter i området, men de siste 25 årene har de produsert under egen etikett. I dag har de 39 hektar vinmarker og produserer 190 000 flasker per år. Det er omtrent så stor de blir, det er ikke så mye mer marker å oppdrive i nærheten og som Matt sier, de vil heller konsentrere seg om å lage enda bedre viner enn å øke produksjonen.

Okanaga dalen hvor de holder til er omgitt av granittklipper med god tilførsel av isbrèvann og innsjøer som tilrettelegger for perfekte forhold for druedyrking. Markene varierer sterkt fra nord til den sydlige delen av dalen, men består generelt av godt drenerte morener og sedimentære erosjonsavsetninger. Dette sammen med det tørre klimaet eliminerer noen av problemene med råte og mugg og gjør at de kan minimere bruk av sprøytemidler. De produserer egen kompost til markene og bruker organiske og bærekraftige metoder i markene.

Vi er egentlig ganske heldig som har fått tilgang på vinene deres her til lands. De er ganske ettertraktet og blir som oftest utsolgt kort tid etter de lanseres. Majoriteten av vinene selges i British Columbia, men 11% eksporteres hvorav 5% til Alberta, 2% til Ontario, 2% til Quebec, alle provinser til Canada. Av de resterende flaskene går 1% til Norge og 1% til Japan.

 

fakta

– vinrankene er i gjennomsnitt 35 år gamle
– av spesielt gode gode årganger kan nevnes 2007, 2010, 2014 og 2016
– druer som dyrkes her: Pinot Noir, Gamay Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc.

 

vinifikasjon

100% Pinot Noir. Vinmarkene her er fra 10-32 år gamle, det jobbes manuelt i markene med tynning av drueklasene for mer konsentrerte druer. Stilkene fjernes og fermenteringen skjer i topp-åpne eikefat og får 16-20 dagers fermentering på naturlig gjær. Den overføres så til ståltanker for å roe seg ned i et par dager før vinen igjen overføres til franske barriques (50/50 nye og 3 år gamle fat) hvor den modnes videre i 5 måneder før den tappes, ufiltrert, på flaske.

Utsikt mot innsjøen Vaseux Lake. foto © Chris Stenberg/Blue Mountain Vineyard and Cellars

smaksnotater

Blue Mountain Pinot Noir 2016 er en overraskende god og fruktig Pinot med en elegant og kjølig frukt med fin friskhet. Det er mye gode og rene smaker av røde bær, med noe sort pepper og integrerte tanniner. Smakene fyller munnhulen og gleder både lenge og vel, og avrundes med en fin, lett tørr utgang. Alt er vellaget og pent balansert og vinen kan fint lagres i 10 år!  Server temperert til 16° C.

Det er en god matvin som går godt til lammecarrè med jordskokkpurrè eller lammestek i erter! Jeg får vann i munnen bare ved å tenke på det!

Blue Mountain Pinot Noir 2016

Blue Mountain Vinery