Bordeaux går øko/bio

Del på Facebook

En årsak er selvsagt størrelsen, når mange er interesserte nok skjer det som regel noe, og Bordeaux har mange vinprodusenter. Samtidig er et av verdens ledende universiteter for vinmaking her og det er et rikt utvalg vinstiler, jordsmonn og mikroklimaer å ta av. Fra før vet jeg at Guiraud i Sauternes er mer eller mindre biodynamiske, på Smith Haut Lafite har man en biodynamisk parsell for utprøving, og mer kjent er selvsagt Pontet-Canet. Alle eiendommene til Denis Dubourdieu er økologiske som eksempel. Mer eller mindre økologiske er det mange som er, i alle fall i årgangene som tillater det. Noen slott er ikke så snakkesalige rundt tema. Men det som overrasker er ikke at man prøver, men fordi at det er lang vanskeligere å være biodynamisk eller økologisk i Bordeaux med sitt marine klima og høye luftfuktighet enn i det kontinentale eller sydlige Frankrike med langt tørrere vær. Spesielt i Médoc hvor produsentene under holder til.

 

​Et problem er gråråte og botrytis som fort kan komme flagrende en regnvåt dag i august og september, hvilket det nesten alltid er minst én av. Anti botrytisspraying er derfor svært vanlig, noen ganger vel tett innpå innhøstingsdagen. På en tur til Bordeaux nylig var det derfor interessant å se hvor mange flere som går i økologisk eller biodynamisk retning, eller som prøver ut, som jeg ikke visste om fra før. Haut-Bages Libéral startet biodynamisk fra i år og håper å være klassifisert i løpet av en treårsperiode. Pédesclaux prøver med både bio og øko men er foreløpig ikke helt sikre på hvor veien går herfra. Pichon Lalande prøver også ut og all replanting av vinmark foregår bio for å se om det gir kvalitetsheving. Pichon Baron har prøver hos Pibran som de eier, og som er nabo med Pontet-Canet, for å se om nærheten til Pontet-Canet gir større effekt. Durfort-Vivens, den noe ukjente andreveksten i Margaux startet ut biodynamisk i 2009 med 7 hektar og nå er nesten hele eiendommen biodynamisk men ikke klassifisert enda, men det er målsetningen. Her har de også prøvd ut Lalou Bize Leroys teori om at man knyter sammen toppene på plantene for å forhindre for vigorøs vekst, og unngå klipping av skudd som kan gi ubalanse i planten. Men cabernet sauvignon er en for voksevillig plante så det nytter ikke her. Agassac lengst sør i Margaux har noen hektar med bio, resten er klassifisert under økologisk (det er flere varianter av økologiske klassifiseringer).

Med andre ord er det flere velkjente navn enn Palmer og Pontet-Canet som er i startgropen eller kommet skikkelig i gang, og det på relativt kort tid. Ingen trodde det var mulig da Pontet-Canet startet. Med Palmer på laget også blir det interessant å se hvilken førstevekst som kommer ut av bioskapet først. Personlig holder jeg en knapp på Latour, her er man allerede kraftig i gang med å markedsføre seg med hester som pløyer vinmarkene.