Brick House sitt produksjonslokale. foto @ Brick House

Brick House Gamay Noir 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Gamay? Sa du Gamay? Jeg liker ikke Gamay! Bortsett fra denne da, denne er god
Kvalitet koster litt mer, men når vinen smaker som denne tar jeg meg råd til det.

–  –  –

Doug Tunnell startet Brick House Wineyard i 1993 etter å ha jobbet i 18 år som krigskorrespondent for CBS News med base i Beirut, London, Bonn og Paris. På sine reiser forelsket han seg i vin og da han fikk vite at Drouhin-familien i Burgund hadde kjøpt marker nær hjembyen hans i Willamette-dalen, begynte planene å forme seg mot sin egen gård. Så i 1993 fant han et passende sted å starte sin egen produksjon og Brick House Wineyard var i gang. I dag er det akkurat 30 år siden han begynte å plante vinmarkene rundt hovedhuset. I 1995 begynte han å lagde viner på Gamay Noir og Chardonnay fra egne vinmarker og gjorde om den gamle stallen til produksjonsanlegg. I dag eier han omtrent 12 hektar vinmarker beplantet med tre druevarianter: Pinot Noir, Chardonnay og Gamay Noir. Doug eier alle markene sine selv og er sertifisert organisk fra 1990 og Demeter Biodynamisk siden 2005. I løpet av de siste ti årene har produksjonen i gjennomsnitt vært på rundt 48 000 flasker per år.

Brick House Wineyard er en liten aktør på det amerikanske markedet, men lager noen flotte viner som er verd å legge merke til. I fjor eksporterte de rundt 1200 liter vin til Storbritannia (London) og fra 2 år siden en liten mengder til Norge og Japan. De produserer 2 stk Gamay viner, 2 stk Chardonnays og 5 stk Pinot Noir på gården som er kalt opp etter hovedhuset som også er det eldste steinhuset i området. For å besøke gården kan du enten fly til Portland og kjøre de 50 minuttene det tar til gården eller de 4+ timene det tar å kjøre fra Seattle.

Brick House Gamay Noir 2016

 

fakta

– gode årganger er 1998, 1999, 2005, 2007, 2008, 2011, 2016 og 2017
– “Les Dijonnais” Pinot Noir 2016 ble kåret til en av de beste 100 vinene i verden.

 

vinifisering

Druene destemmes og kaldfermenteres på ståltanker i 4 dager, før naturlig gjæring i 24 dager. Deretter får vinen 12 måneders lagring på nøytrale franske fat. Doug liker også å la vinen trekke litt ekstra etter gjæringen for å la tanninene integrere seg mer. Som et nerdefakta er det bevist, etter 5 år med DNA-analyse av gjærstammene deres gjort hos The National Institute of Health DNA-databanken, at de er unike. Det finnes altså ingen identisk match av gjærstammene som de bruker i gjæringen på gården.

 

smaksnotater

Jeg synes ofte vinene laget på Gamay er for lette og for friske for min smak men her har Doug laget en unik og helt nydelig Gamay Noir med en imponerende lett tyngde og en pent integrert og god friskhet. Det er en rik vin med noe fylde i frukten men en utrolig elegant balanse, lekende lett med en leskende friskhet som ligger lenge og får smaksløkene til å danse av glede. Denne skal jeg glede meg over ofte!

Dette er en flott matvin som vil gå godt til en rekke matretter som pizza, libanesisk brødsalat med knasende god kylling, eller indrefilet av storfe. Nam! Temperer vinen litt kaldere enn vanlig, 14º C og nyt! Denne trenger ingen lufting, det er bare å åpne og helle i glasset med det samme. Når det kommer til lagring er Gamay en mer ferskvare vin og drikkes gjerne best i sine første år men denne kan også holde fint i opptil 7-8 år.

Brick House Gamay Noir 2016

Brick House Wineyard