Johannes Leitz og Jørn Broll har sammen laget den nye vinen.

Broll Rüdesheimer Riesling trocken 2016 – Tjuagutten fra Bergen som har fått sin egen vin

Del på Facebook

Denne vinen blir lagt ut fredag 2. november kl 08.00. Den må du bestille omgående hvis du ønsker å sikre deg noen av dem.

Jørn Broll kjenner mange av dere som en fast spaltist på våre hjemmesider. Her skriver han om viner som har imponert han og så lager han en lekker rett som passer til vinen. Nå har han sin egen vin. En vin som er et samarbeid med ingen ringere enn Johannes Leitz fra Rheingau Tyskland. Dette lover godt.

Jørn er fotograf og filmfotograf av yrke og driver sitt eget studio. I tillegg er han en meget ivrig vinentusiast, vinskribent med sin egen blogg (vinner av årets drikkeblogg i 2016) og en meget habil kokk med fokus på desserter. For å feire at han ble årets vinblogger ønsker han og firmaet hvor han jobber at de skulle ha ”sin egen vin”. De ønsket seg en saftig og god barbera fra Piemonte. Jørn reiste ned og besøkte flere produsenter. Han fant tonen fort med Gian Luca Colombo. Han har blant annet laget Segni di Lange Greta Barbera d’Alba. Gian Luca og Jørn ble enige om Broll Barbera 2016. 360 flasker ble importert til Norge. De ble brukt på julebord og som firmagave sammen med historien om årets vinblogger.

Johannes Leitz og Jørn Broll har sammen laget den nye vinen.

Nesten samtidig traff Jørn Johannes Leitz på en smaking i Oslo. Jørn fortalte stolt om dette prosjektet. Johannes synes det var en god idé og inviterte Jørn ned til Rüdesheim slik at de kunne finne en vin sammen. Johannes hadde på det tidspunktet ikke så mye å velge mellom i sin kjeller. Etter å ha prøvesmakt vin direkte fra noen fat falt valget på hans eldste fat som er over 50 år gammelt, Stückfass på 1.200 liter. Jørn fikk tilbud om hvor mye han ønsket. Der og da bestemte han seg for hele fatet. Vinen ble liggende på bunnfallet. For Johannes var dette et eksperiment med å la vinen bli liggende på bunnfall over et lang tid. De ble enige om å teste det ut. Samtidig var Leitz var i gang med skifte av importør. Dermed ble vinen liggende ytterligere en tid. Først på ettersommeren i år etter 21 måneder på bunnfallet ble flasken tappet på flasker.

 

Med ganske stolt minne forteller Jørn at Leitz en stund senere fikk besøk av hovedimportøren fra USA. Han fikk smake vinen til Jørn fra fatet. Han ble så imponert og begeistret at han på direkten ville kjøpe hele fatet. Dessverre måtte Johannes si at dette partiet var reservert av en privatperson i Norge. Litt slukøret måtte amerikaneren til slutt godta det.

Nå foreligger denne vinen på det norske markedet. Partiet på 1.400 flasker selges kun i Norge.

 

Berg Kaisersteinfels

Vinen kommer fra den ene av de tre topp vinmarkene, Grosses Gewächs (GG) til Johannes Leitz, enkeltvinmarken Berg Kaisersteinfels. Vinmarken har perfekt eksponering mot syd og ligger 280 moh. Jordsmonnet består av rød leire og skifer blandet med kvartsitt. Rødfargen kommer av jerninnholdet i skiferen som er oksydert. På grunn av leieren og helningen reduseres vanntilførselen til druestokkene. Dette redusere både antall druer og størrelsen på dem. Utbyttet blir mer konsentrert og aromatisk. Når vinstokkene er opptil 80 år gamle forsterker det konsentrasjonen i druematerialet.

 

Broll Rüdesheimer Riesling trocken 2016

Weingut Leitz
Varenr. 10531701
Kr. 215 (må bestilles i kasser à 6 flasker)

Rett etter åpning var smaken konsentrert og veldig kremaktig. Sitrus, appelsin, fersken, mineraler. Den kremaktig konsistens kommer fra de 21 månedene den har fått fra å ligge på bunnfallet. Lang konsentrert ettersmak.

Smaking nr. 2. Vinen skjenke i karaffel og luftet seg i 4 timer.

Moden sitrus og autolyse (gjærbakst som i musserende vin) på nesen. Balansert flott syre. Rikt smaksbilde, sitrus, appelsin og litt fersken i slutten. God fruktsødme med et balansert mineralpreg . Mild og konsentrert. Lang rik og kompleks ettersmak som sitter utrolig lenge.

Vinen vil vinne med lagring 5-6 års lagring. I følge produsenten Broll og Leitz tåler den fint 25 år.

Vil passe til gode fisk- og skalldyrretter med smør eller fløtebaserte sauser. Vil også passe til kylling og kalv med soppsaus eller fløtebasert saus.

90 (92) poeng. Meget godt kjøp til prisen. En GG til 215 er et røverkjøp!