To gode valg hvis du vil ha «ekte vare» til nyttårsfeiringen. Foto: Geir Salvesen

Brusende bobler til nyttårsfeiringen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

De kommer i alle kategorier og prisklasser, de musserende vinene. Her er fire i forskjellige prisklasser.

Ukens viner:

  • Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika 
  • Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2015, Lombardia, Italia.
  • Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike
  • Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike

Var det et råttent år, 2020? Vel, god grunn til å ta farvel med det. Ser det bedre ut i 2021? Vel, god grunn til å ønske det velkommen. Det hører bare med i festlig lag å sprette en musserende vin, både tidlig og sent den nyttårsaftenen.

Mange trøkker til og velger Champagne. Som er blitt veldig dyrt det siste året med elendig vekslingskurs mot Euro’en. Og så har Champagneprodusentene også økt prisene også. De såkalte standard-cuvée’ene koster nå nærmere 5 hundrelapper. Men vi sparer jo mye penger på å ikke få reise i dette merkelige året, så kanskje vi tar en flaske av ekte vare. Fortsatt er det jo bare Champagne som er Champagne.

Det kryr jo av gode saker. Her har jeg valgt to Champagner i Brut-kategorien, ettersom jeg mener det konseptet passer best på en nyttårsaften. Hvor vi trenger noen dråper som ikke er så fintfølende for mat og eventuell sødme i dem.

Smakt opp mot hverandre så er det en klar forskjell. Roederer ligger der med et nærmest perfekt duft- og smaksbilde, med tung, gul fruktighet. Rik i stilen.

Heidsieck i litt finere smakskaliber, hakket mer elegant. Og har ikke hatt så stor prisstigning.

Men hvis du ikke gidder å bruke så mye penger, er det fortsatt noe igjen på billigsiden. Jeg synes sør-afrikanske Pongracz (som jeg har døpt om til bånn gass, fordi det er bra smakstrøkk i den) er en ypperlig kandidat. Her har prisen vært stabil og lav.

Så tar jeg også med italienske Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne som er i ferd med å bli utsolgt, men som er i hyllene i de aller fleste polutsalgene.

Vinene

To gode valg hvis du vil ha «ekte vare» til nyttårsfeiringen. Foto: Geir Salvesen

4651901
Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika
159,90 kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)
Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Masse smak med korrekt og definert fruktighet. Litt brød og kjeks i aromabildet. Passer til mye forskjellig mat. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, fisk, aperitiff, ost.
Strøm AS

To gode valg hvis du vil ha «ekte vare» til nyttårsfeiringen. Foto: Geir Salvesen

 

3817701
Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2015
Lombardia, Italia
229,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 6)
En Champagne-kopi fra Franciacorta i Nord-Italia, laget etter samme metode, samme druer (90 Chardonnay, 10 Pinot Noir). Alt er med her, kjekspreg, gule epler, nok friskhet, mye smak. Svakt kremete i stil og rund. Rund og mild i smaken. All-round bruk.
House of Wine AS.

6200801
Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike
479,90 kr (basis)
90 poeng (terningkast 6)
En virkelig flott Champagne, rik i stilen med gul steinfrukt, fersken, epler, brødbakst, krydder og fin lengde. Smaker mye av den. Druemiksen er 40 Pinot Noir, 40 Chardonnay og 20 Pinot Meunier. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif, lam og sau. 
Strøm AS

To gode valg hvis du vil ha «ekte vare» til nyttårsfeiringen. Foto: Geir Salvesen

3761801
Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne, Frankrike
459,90 kr (basis)
89 poeng (terningkast 6)
2016 er basevinåret i denne varianten, veldig bra. Dyp gul, krittaktig duft med grønngul eplefrukt, veldig delikat og ekspressiv på samme tid. Har fått yngre basevin med tiden og det er ikke så mye lagringspreg over den som før. Men fortsatt utmerket. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif.
Signature Wines AS