Campo Viejo

Del på Facebook

Rioja er blitt litt glemt, men det børstes kanskje litt støv av regionen nå med en ny iver etter viner fra hele Iberiahalvøye her på berget. Rioja ses på som litt gammelmodig på sett og vis, litt som en spansk utgave av Bordeaux. Men Bordeaux er i ferd med å riste helt av seg støvet og huset Aquitaines,  som en gang styrte her, løve kan igjen vise seg stolt frem etter at den støvete pelsen nå er nyvasket og velstelt. Rioja har antagelig enda lengre vinhistorie bak seg, men Rioja slik vi kjenner det er ikke særlig eldre enn 1855-klassifikasjonen i Bordeaux. Den første produsenten som lagde noe mer enn høyst ordinær bordvin hadde vært i Bordeaux og revolusjonerte vinproduksjonen på egen eiendom.

Siden tok en kar til turen til Bordeaux og med ett var man i gang. Så kom det en vinlus til Frankrike og man fikk en tyve-tredve år med eksplosiv vekst i Rioja. Og mens Frankrike måtte finne en kur og beplante på nytt levde man livets glade dager her. Så kom lusen på besøk også hit og alt ble kastet om kull. Da hadde franskmennene alt en løsning, så man kom raskt over lusens herjinger, men så kom første verdenskrig. Man rakk så vidt få opp eksportmarkedet igjen før andre verdenskrig. Så kom en mann kalt Franco og satte en ny brems på Rioja. Nesten utrolig at Rioja har klart å bli verdenskjent. Hvis man ser litt stort på det kan man si at suksess fra rundt 1865 til 1900, 1920-tallet og etter 1975 er alt de har hatt. Men noen av produsentene her lager så mye vin at man blir synlig i alle markeder som ønsker det. Godt synlige. En av de synligste er Campo Viejo med en produksjon på over 30 millioner flasker per år. Campo Viejo er blant de halvgamle husene, etablert i 1963. Morselskapet ble stiftet i 1959 med vinproduksjon hele ti steder i Spania.

​Produksjonen eksploderte her, fra ingen ting til 23 millioner flasker per år på et kvart århundre. Alt på 1980-tallet kunne Campo Viejo lagre 35 millioner liter i sine kjellere. Med nye anlegg er dette betydelig utøket i dag. En interessant opplysning er at denne mastodonten av et hus, et av de aller største i Rioja har tre kvinner som sjefsvinmakere. Og det blir det flere og flere av i Rioja. Vinene i hele regionen har blitt kritisert for gammelmodig fatbruk, og det ofte med rette. På den annen side er det flere av vinene som tåler det, selv blant de lavere prisede utgavene. Rioja er også i ferd med å børste støv ut av pelsen. Og Rioja har, som Bordeaux i lang tid vært så ut, at det antagelig er det som er mest inn. Om man bryr seg om slikt. Jeg gjenoppdaget gleden med Rioja under et besøk her høsten 2015, deretter to Riojasmakinger i Oslo og nå sist på en ny reise til regionen i mai i år. Ypperlig kvalitet til prisen, meget matvennlig til spesielt lam, men mye sommerlig grillmat går utmerket. Vi nærmer oss jo uansett lammesesongen. Og årganger som 2001, 2004, 2005, 2009, 2010 og 2011 tåler fint tid i kjelleren.

 

2010 Campo Viejo Gran Reserva
Kr 199,90
Ruby. Blueberries, blackberries, vanilla and spices nose, fairly intense, ripe. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, some spices, anise, liquorice, vanilla, touch jammy, good length. 88 p.

2012 Campo Viejo Reserva
Kr 162,90
Ruby. Blueberries, anise, some vanilla and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, juicy, anise and blueberries, good length. 86 p.

2014 Campo Viejo Crianza
Kr 119,90
Ruby. Blueberries, anise, spices, some vanilla nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, anise, spices, blueberries, elegant texture. 84 p.

2014 Campo Viejo Tempranillo Rosé
Kr 116,90
Pale garnet. Light spicy and blueberries nose. Fresh acidity, light, fruity, rounded, dark fruits palate, touch bitter. 82 p.

Campo Viejo Cava
Kr 114,90
Pale lemon yellow. Light yellow fruity nose, some yeast. Fresh acidity, fresh, fruity, rounded mousse, peach and pears. 83 p.