Kontorbygningen til Terlan i Alto Adige. foto ©️ Cantina Terlan

Cant. Terlano Pinot Noir 2018

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Ukens vin kommer fra et godt ansett kooperativ fra nord i Italia. Her får du en overraskende god og pent priset Pinot Noir fra Alto Adige, en vin som kan tas frem i mange sammenhenger. Ikke minst til fredagspizzaen.

–  –  –

Som nevnt holder kooperativet Terlan til i vindistriktet Alto Adige (Syd Tyrol) som ligger lengst nord mot grensen til Østerrike.  Her snakker også flertallet tysk som gjenspeiler seg i bruken av både tysk og italiensk på etiketten (Pinot Noir og Blauburgunder) eller på gården (Kellerei og Cantina). Selv om området er det minste i Italia nevnes de oftere og oftere som et av de bedre vindistriktene i Italia. Hele 98.8% av vinene herfra er DOC klassifiser! Hvitvinen I Primo Grande Cuvée til Tarlan er for eksempel omtalt som den beste hvitvinen i Italia, for andre år på rad.

Terlan ble etablert i 1893 av 24 vinbønder som den gang konsentrerte produksjonen for det meste rundt rødviner, noe som i dag er snudd på hodet. Hele 62% av produksjonen i Alto Adige er hvitviner og kun 38% er røde. Totalt sett produserer Terlan 1,5 millioner flasker vin per år på 190 hektar vinmarker med druer som Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Lagrein, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Müller Thurgau, Merlot, Cabernet og Schiava. Flyr du til Verona kan du leie bil og kjøre til Terlan på 1,5 timer og samtidig besøke to andre fine produsenter i området, Elena Walsh og Tenuta Kolerhof!

De høye fjelltoppene i Alpene beskytter Sør-Tyrol mot Atlanterhavs-vindene og de kalde nordområdene, og drar samtidig nytte av middelhavsklimaet fra sør. Dette gir markante forskjell mellom dag- og nattetemperaturene, som igjen er nøkkelen til at druene herfra får gode vekstforhold og derfor også modne og elegante viner.

fakta

– 30% av produksjonen selges til Tyskland, USA, Storbrittania, Sveits og Australia
– gode årganger er 2015, 2016 og 2018

vinifikasjon

Duene høstes for hånd og destemmes etterfulgt av en langsom gjæring ved kontrollert temperatur og forsiktig omrøring av mosten i rustfrie ståltanker, Den får malolaktisk gjæring og 10 måneders modning i store eikefat.

smaksnotater

Pinot Noir Tradition er en veldig frisk og leskende vin med klare og gode smaker av røde bær god dybde i frukten og fin syrlighet, alt balanserer fint sammen og har en leskende frisk utgang. Stram og fin, med lett pirrende tanniner som gjør den til en glede å drikke lett avkjølt på terrassen eller til kyllingpai eller auberginboller. Serveres temperert til 15º C, og drikkes best innen 1-5 år.

Cant. Terlano Pinot Noir 2018

Kellerei Cantina Terlan