Carussin Asinoi – 10 år med naken barbera

Del på Facebook

Tre generasjoners dedikasjon

Carussingården ligger i San Marzano Oliveto, 3 mil sør for Asti i Piemonte. Den er et skikkelig familieforetak, som drives av ekteparet Bruna Ferra og Luigi Garberoglio sammen med deres sønner Luca og Matteo. Det var Brunas bestefar som grunnla vingården i 1927. Hennes far tok styringen på 50-tallet og la over til økologisk dyrking, mens Bruna tok steget videre til biodynamikken da hun overtok i 1988. Familiehistorien har nok gjort Bruna særlig opptatt av å holde tradisjoner i hevd. Det forklarer kanskje hennes enorme stolthet i å opprettholde kvaliteten Carussin har blitt kjent for.

Asinoi var en umiddelbar suksess og etterspørselen har vokst betydelig i løpet av de ti årene Carussins viner har vært tilgjengelige i Norge. Det som ikke har endret seg er at det norske markedet får all tilgjengelig produksjon. Samtidig har Bruna vært uhyre nøye på å aldri ta snarveier: veksten skulle ikke gå på bekostning av hverken kvalitet eller nærmiljø, koste hva det koste ville.

 

Biodynamisk suksess

Bruna og familien har vært dedikert til bærekraftig dyrking fra dag én. Det er avgjørende at produksjonen skjer i ett med naturen, med respekt for miljøet og nærområdet. Det er vel derfor familien ganske tidlig fant naturlig tilhørighet i biodynamikkens prinsipper. Dette innebærer at Carussin kun bruker naturlig gjødsel og ernæringsmidler og at de ikke sprøyter med noen syntetiske midler. Druene blir håndplukket og druemosten spontangjæret. Det eneste som tilsettes er små mengder sulfitter ved tapping på flaske. For å holde på druenes opprinnelige uttrykk kommer eikefat heller ikke på tale. Fermentering og modning skjer derfor utelukkende i stål- og betongtanker.

Da Carussin tok opp biodynamikken på 80-tallet, var de en av få gårder i Asti som drev etter disse prinsippene. Etter å ha sett fordelene, jobber de fleste av deres nabogårder i dag på samme måten. Til tross for mindre avkastning, gir metodene både høyere kvalitet, mindre sykdommer og gunstige ringvirkninger for jordsmonn og nærmiljø. Samtidig er det verdt å nevne at mange av metodene i biodynamikken har vært med helt siden bestefaren til Bruna styrte på gården. Det er rett og slett slik man opprinnelig drev jordbruk, og tenkemåten i biodynamikken kan derfor knapt kalles nyskapende.

Opprinnelig barbera

Barberadruen er den klart mest plantede i Piemonte, og har en lang historie i regionen med røtter tilbake til 1200-tallet. Druen beskrives faktisk for første gang i et skriv fra klosteret i Monferrato, ikke langt fra Asti. Det er derfor ikke rart at det er i Piemonte barbera finner sine optimale vekstforhold. På grunn av jordsmonnet i Asti, regnes barberavinene herfra for å være mer syrefriske og elegante enn sine smålubne slektninger fra Alba.

Barberavin fra Piemonte har sett en dramatisk utvikling de siste 30 årene. Med 80-tallets trender ble vinene tvunget inn i en tanninrik tvangstrøye, med heftig bruk av små, franske eikefat, tilsetning av sukker og prosessering med enzymer. Målet var alkoholsterke, fyldige og søtlige viner. Denne trenden blir motvirket av produsenter som Carussin. De holder på tradisjonene og lar barbera få lov til å være det den er best på; en lett og saftig vin med moderat alkoholnivå og snille tanniner.

Selv om den eiketunge, søtlige barberastilen fortsatt er populær mange steder i verden, viser det seg at Norge er et annerledesland for italiensk vin. Den nakne barberastilen treffer norske ganer og vinner stadig nye tilhengere blant nordmenn. Asinois suksess er et talende bevis.

 

Interessert? Meld deg på Oslo Vin- og Matmesse:

Carusin Asinoi, og andre viner og spesialiteter, kan du smake på Oslo Vin- og matmesse som arrangeres på Gamle Logen i Oslo, onsdag 6. juni. Alle varer, unntatt alkoholholdige, kan kjøpes på messen.

Se https://www.deltager.no/oslo_vin-_og_matmesse_2018_06062018  for mer informasjon og påmelding.