foto © Cave Spring Cellars

Cave Spring Riesling Icewine 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det begynner å komme noen interessante viner fra Canada for tiden og selv om de søte vinene kanskje ikke er et markedssegment i vekst fra den kanten, var det spesielt moro å komme over denne flotte dessertvinen. En digg nyheten på Vinmonopolet som foreløbig er den eneste vinen tilgjengelig fra produsenten, men de 20 forskjellige vinene de produserer er tydeligvis svært populære i hjemlandet siden de kun eksporterer 5% av produksjonen.

Cave Spring Cellars er en familie-eid vingård som hadde sin spede start i 1978 da John T. Pennachetti og hans sønn, Leonard (Len), plantet sine første Vitis vinifera druer på gården i Niagara-halvøya Beamsville Bench, bare et steinkast fra grensen til USA mot staten New York. Som ung jobbet Leonard side om side med sin far, John og bestefaren Giuseppe, en italiensk innvandrer som tilbrakte sine pensjonist-år som hobbyvinmaker med selvplantede labrusca druer.

Samtidig som Cave Spring startet sin produksjon i 1978 begynte Weis-familien av den anerkjente St. Urbans-Hof-vingården i Mosel-dalen å eksportere sin Riesling klone 21 til Canada og etablerte vingårder i Niagara. Her traff de også familien Pennachetti og ikke bare solgte de Riesling-klonen til familien men Anne Weis giftet seg også med broren til Leonard, Thomas Pennachetti.

I dag lager de vin fra tre forskjellige marker, Cave Spring (61ha), Myers (8,5ha) og Tufford Road (3ha). Av de totalt 72,5 hektar vinmarkene de rår over kommer 80% av produksjonen fra Beamsville Bench og 20% fra Lincoln Lakeshore. 85% av Cave Spring’s årlige produksjon kommer fra egne marker mens resten av druene kommer fra langtidskontrakter med druedyrkere fra området omkring gården. Totalproduksjonen er på omlag 700 000 flasker i året fordelt på 50% Riesling, 18% Chardonnay, 3% Pinot Gris og 1% Gewurztraminer, 16% Cabernet Franc, 7% Pinot Noir og 5% Gamay.

foto © Cave Spring Cellars

 

vinifikasjon
Icewinen er laget på 100% Riesling og sukkernivået er på gode 180g/l som balanserer fint mot friske 9,3g/l syre. 2016 var en ekstremt varm, tørr og moden årgang med lave til moderate utbytter. Den sene innhøstingen ga ekstremt konsentrasjon og kompleksitet i vinen. Vinmarkene ligger på snaue 80 meter over havet med et jordsmonn som består av leire av rød skifer og sandstein blandet med små mengder kalkstein. Druene ble høstet ved en temperatur på -10°C og fikk gjære og modne i rustfrie ståltanker i litt over 2 måneder.

smaksnotater
Det er en ganske søt vin med hele 180g/l sukker som balanserer pent mot friske 9,3g/l syre. Alkoholprosenter er hele 11,5% som er 1% mer en vanlig på grunn av mostvekten var høyere i 2016 og genererte litt mer alkohol. Vinen gir enestående konsentrerte smaker av fersken, krydder, pære, appelsinmarmelade og klementin, med god friskhet og lang, leskende ettersmak. Det er en absolutt, må ha, for alle dessert-elskere!

Drikk den til espresso brulè med friske bær eller baklava! Drikke helt fint nå med en serverings-temperatur på 9-10º C, har du tid til å vente kan du lagre den i opptil 15 år til.

Cave Spring Riesling Icewine 2016

Cave Spring Cellars