Vinmarker av Poully Fusse i i Mâconnais, Burgund. foto © Poully Fussè

Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2016

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Vinene fra Poully Fussè har fått mye internasjonal oppmerksomhet siden 1999 da vindistriktet Macconais fikk sin 3. kommunale Vin d’Appellation d’Origine Controlée (AOC)! Dagens vinforslag kommer fra en av de mest kjente vingårdene i området og er i tillegg en svært god vin som kan nytes til saftige og kremete fiskeretter.

–  –  –

Vincent-familien har eid Château-Fuissé siden 1862, en gård som er en av de største eiendommene i Pouilly-Fuissé i Mâconnais distriktet, sør i Burgund. Men det var først da Jacques Vincent-Bulland (2. generasjon) i 1936 skapte Pouilly-Fuissé-appellasjonen at det begynte å ta av for vinproduksjonen på gården. I dag er det Antoine Vincent (5. generasjon), Jean-Jacques Vincent’s sønn, som driver den høyt ansette gården videre. En gård som har vokst til å eie 40 hektar vinmarker hvorav 25 hektar er av Pouilly-Fuissé appellasjonen, og produksjonen er mellom 150 og 200 000 flasker årlig. I tillegg har de en Négoce-virksomhet av Signatur serien som de produserer omtrent 150 000 flasker av, for det meste for USA-markedet.

Det kultiveres kun 100% Chardonnay druer for deres hvite viner men også Gamay for vinen Juliénas, en CRU fra Beaujolais. Vincent legger vekt på å lage viner med friskhet og et preg av krydder i Chardonnay vinene sine. Avhengig av årgangen stanses den malolaktiske gjæringen helt eller delvis for for å gi vinene mest mulig balanse. Gjennomsnittsalderen på vinstokkene på gården er 25-30 år, et gjennomsnitt som opprettholdes med langsiktige planteprogrammer.

Det er svært interessant at nå, etter 12 års kamp for å få Premier Cru-status på vinene sine at det endelig vil skje i år 2020! Pouilly-Fuissé får da Premier Cru-status på 22 av vinmarkene sine og «Tête de Cru» vil da bli endret til «Tête de Cuvée» fra 2017 årgangen og framover.

 

fakta

– 75% av produksjonen eksporteres i hovedsak til USA (25%) og ellers til 55 land verden rundt; Japan, Storbritannia, Tyskland, Sverige, Russland, Island, Nederland, Belgia etc.
– 2014 og 2016 er svært gode årganger for denne vinen

 

Vinmarker av Poully Fusse i i Mâconnais, Burgund. foto © Poully Fussè


vinifisering

Château-Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru er en blanding av 20 forskjellig marker med Chardonnay. 15% av druene kommer fra vinmarker med skifer og leire som blir gjæret og modnet i rustfrie tanker. 25% av vinmarkene har mest av kalkstein i jorden, halvparten av druene herfra tankgjæres, den andre halvparten gjæres i eldre barriques. Resten av blenden, ca 60%, kommer fra marker med en blanding av kalkstein og leire som gjæres og modnes på eikefat (25% nye). I alt er 1/3 tanken fermentert og modnet hvorav 2/3 i fransk eikefat (25% ny). Generelt brukes naturlig gjær med mindre regnet har vasket den av druene. Mosten får ingen skinnkontakt, de prøver å fange de friske druenes frukt og unngå så mye som mulig av andre aromaer. Etter 10 måneder filtreres de forskjellige cuvéene, før de blandes sammen. Den endelige cuvée hviler i 2-3 måneder før tapping på flaske.

 

smaksnotater

Dette er nydelig balansert vin med lett intens munnfølelse, smøraktig, leskende og kremede, florale smaker av gule stenfrukter, honning, samt friske smaker av aprikos, kiwi og sitrusfrukter. Eikepreget er tydelig men behagelig og utgangen har en lang og behagelig, tørr og frisk avrunding. Drikk den helst temperert mellom 12 og 14° C og innen 2025.

Temperer til 10-12° C. Server gjerne til ovnsbakt fisk eller kamskjell i fløtesaus!

Ch. Fuissé Pouilly-Fuissé Tête de Cru 2016

Chateau Fuissè