Champagne – til alle anledninger

Del på Facebook

Jeg var på DN sin Champagne-messe i juni, og hadde dermed 3 timer i Lykkeland. Siden jeg skulle skrive artikkel og ikke kunne holde på boblene, og absolutt måtte holde på vettet, hadde jeg bare to dikotome kategorier for å beskrive hver Champagne: Duft = typisk/ikke-typisk. Smak = mineralsk/fyldig. Med slik forenkling unngikk jeg å skrive en hel sommerroman, for på blokka mi ser jeg at jeg har smakt ihvertfall 46 ulike Champagner…

Her er noen av de som pekte seg ut:

Et par naturvennlige som du kan drikke hele sommeren:
Importøren NaturligVin hadde med seg vinene til Jeaunaux-Robin, som jeg nå har ført opp på kan-kjøpe-listen min sammen med Garbais (en annen Champagne-maker fra samme importør, som også får knallbra kritikker). Le Taulus Extra Brut (#7650801) og Fil de Brume (#7650901) er klassiske men lette/minealske på duft, og med nydelig fylde og fruktige sitrusfruktaromaer.

En gammel en:
Jeg startet hos Mission, og her fikk jeg smake hele linjen til Coutelas, et Champagne-hus som har eksistert siden 1809 og som nå drives av 8.generasjon, med økologiske metoder. De får jevnt over mer enn 90 poeng i DN sin vindatabase. Hvis du vil lure noen med noe som ser eldgammelt ut, kan du prøve «Cuvèe 1809» (#3570001). Korken er faktisk bundet fast med hyssing, som på gamlemåten (noe de sluttet med i Champagne-verden fordi musene gnagde dem over…). Vinen har ligget 9 år på bunnfall! – allikevel er det knallbra syre der. Rosèen deres «Elixir» (#5972401) var også veldig god, intens duft av markjordbær, og en nydelig litt bitende bærsyre.

Den gamle traveren Lanson har også noen riktig gamle Champagner, og de hadde faktisk ikke spyttebakk på sin stand, det sier jo litt om kvaliteten…

Importøren Autentico hadde med seg en nydelig 2009-utgave av Leclerc sin Millèsime Extra Brut (#5483101), som var mineralsk på duft men slo til med masse fylde i munnen. Også La Croisette (#5483001) fra samme produsent var helt fabelaktig, med intens duft av hvit burgunder, – du vet, hylleblomst… ulgt opp av samme intensitet på smak også. Jeg har lyst til å nevne vinhuset Ulysse Collin fra samme importør, men jeg ser at de er utsolgt fra leverandør nå på Vinmonopolet,- også helt nydelig fyldig Champagne.

 

En til høsten:
Hvis du kan tåle at den gjærede lukten av Champagne går over mot litt kål, så vil jeg anbefale importøren Vinarius sin Laherte Frères linje. Alle disse duftet innenfor «typisk»-spekteret, men med litt «hang til kål» på en sånn fin måte at du tenker den sitter som et skudd til alt av sommerkål-retter. Og hvorfor ikke prøve dem til Får-i-kål til høsten? Importøren anbefalte forresten at også boblende viner burde luftes i 2 timer før de drikkes. Ikke vær redd for at boblene fordufter!

En veldig klassisk:
Alle vinene som Nordic Cellars hadde med seg fra Champagnehuset Gosset har den helt klassiske duften som man gjerne forbinder med Champagne: melne gule epler, litt autolyse, noe gjærbakst. Du kan får en veldig fyldig, nesten sødmefull, Champagne her som er 10 år gammel, til under 600 kroner.

Et par rosa:
Importøren ViniVeri hadde med seg vinmakeren Beresche, en biodynamisk driver sør i Champagne-distriktet, hvis viner alle var lette på duft men nydelig smaksintensitet! Rosèn, på 60% Pinot Noir, var nesten balsamisk, furuaktig, med hint av eksotisk kvae… hvis det fins noe som heter det? Veldig spennende.

Den andre rosèen jeg vil nevne er importøren Chaos sin Piper-Heidsieck-linje, alle disse var på den fyldige siden, og fikk store glis i margen hos meg. Både årgangene 2006 (#1193201) og 2007 duftet intenst av roser, og smakte rett og slett sommer: blomster og skarpe bølger på samme tid.