Santa Rita Hills

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg tenkte en stund å holde denne hemmelig så jeg kunne tømme hyllene for de selv, men velger å dele den allikevel. Gavin lager uansett så mange gode viner at jeg trenger å fordele innkjøpene mine noe mer for å ha råd til alle.

–  –  –

Gavin Chanin begynte å jobbe med vin i 2004 på Au Bon Climat. Meningen var å jobbe der en 10 års tid, men trangen for å lage egne viner gjorde at han startet sin egen vingård i 2007 i Lompoc, California. Gavin eier ikke egne marker så han leier eller kjøper druer fra vingårder i Santa Barbara. Totalt produserer de rundt 40 000 flasker i året. For tiden jobber han bare med Pinot Noir og Chardonnay, men det ryktes om en ny vin laget på Syrah i nær fremtid.

Gavin forteller at han startet selskapet mitt fordi han ikke likte den rike stilen på vinene som var så populære i California på den tiden. Han hadde et ønske om å lage viner som var mer elegante, friske og lagringsvennlige, noe han visste ville være mulig spesielt etter å ha smakt mange av de eldre vinene i California. Så etter bare 3 år hos Au Bon Climat tok han det lille av sparepenger han hadde og gikk i gang. Alt han i første omgang hadde råd til var 6 fat vin, men han var i gang. Selv om folk trodde han var gal den gang har han siden stilnet de tankene med en rekke eksepsjonelle viner.

Gavin; Vi er velsignet med flott, kjølig, solfylt vær her i Santa Barbara. Jeg vil si at årgangene her er mer konstante enn i Europa; selv tatt i betraktning klimavariasjoner. Jeg pleier å foretrekke kjøligere, mer minerale årganger, 2008, 2010, 2013-2018. Når vinene modnes, skinner visse årganger. Generelt sett tror jeg at drikkevinduet for vinene er 8-20 år. De kjølige kystvindene, de forskjellige marinbaserte jordarter og en lang vekstsesong gir et spennende og unikt miljø som gjør at vinene herfra også er behagelige å drikke veldig unge.

 

fakta

– 40% av produksjonen selges til Norge, Storbritannia, Danmark, Tyskland, Russland, Hong Kong og Korea
– Gavin lager kun viner under etiketten, Chanin, og 6-8 forskjellige viner i året
– alle vinmarkene er økologiske eller bærekraftige.

 

vinifikasjon

Vinen lages bare i gode år når de har tilgang til ekstra gode druer fra noen av Californias beste vinmarker. Druene plukkes for hånd om natten og får 12-16 dagers maserasjon i åpne eikefat med 20% hele klaser. Deretter blir de presset og overført til franske eikefat (ca. 8% nye) hvor mosten spontagjærer og vinen modnes i 18 måneder på bunnfall. Vinen «rackes» før den tappes ufiltrert på flaske.

smaksnotater

Dette er bare en glede å drikke, fra ende til annen! Dette er en Pinot Noir med litt ekstra umph, de lett kraftige og behagelige smakene grep takk i smaksløkene mine helt fra starten av og slapp ikke taket før langt utpå kvelden! Dype røde bær og et snev av eik på nesen. På ganen endel eik, modne kirsebær, saftige og integrerte tanniner, alt sammen i en middels sterk frukt med et kjølig preg, lang og fløyelsaktig utgang. Gi den 2 timers på karaffel og server ved 16° C.

Drikker bra til kylling cacciatore eller lammecarrè med jordskokkpurrè.

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017

Chanin Wines