Markene til Musar i Bekaa dalen. foto ©️ Ch. Musar

Chateau Musar 2012

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Jeg kommer ikke utenom Musar sine viner. De viser alltid storhet og glede når en flaske åpnes. Noen årganger er gjerne spesielt gode og denne 2012 årgangen er akkurat det, spesielt god. En vin som gleder stort.

–  –  –

Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år gammel. I dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. I dag regnes Chateau Musar som Libanons ledende vingård. På 180 hektar mark i 1000m høyde, en halvtimes kjøretur nord for Beirut i Bekaadalen, hvor god gjennomstrømning av vind hele sommersesongen kjøler ned vinmarken i den varmeste delen av sesongen. Vinteren er mild og regnfull noe som i kombinasjon med drenerende jordsmonn utgjør dette et utmerket klima for dyrking av druer.

2012 var et spesielt år med mange utfordringer. I januar og februar var det ekstremt kaldt og mye snø, mens i april regnet det mye som også hjalp til å starte drueveksten. Allerede tidlig i Mai var alle vinmarkene grønne og det hadde begynt å blomstre på vinrankene. Juni var veldig varm og hjalp til med en fin blomstring som lovde godt for modningen av druene. Men så kom en veldig varm juli med 10 dagers hetebølge med temperaturer på 39 og 40 grader, noe som gjorde av vinrankene begynte å streve og bladene fikk vinrankene fikk tidlige høstfarger og forårsaker at mengden druer ble mye mindre enn først antatt.

Sukkerinnholdet i druene steg, men syrenivået holdt seg også høyt. De røde druene ble for det meste høstet per vinmark og ikke som normalt, etter druesortene. Cabernet Sauvignon og Cinsault fra Kefraya markene ble plukket først, i løpet av den siste uken august, etterfulgt av Carignan og Cabernet. Sauvignon druene fra Aana ble plukket mot slutten av høsten. Gjæringsprosessen var også vanskelig på grunn av den sprikende druemodningen. Noen fat gjæret veldig sakte mens andre mye raskere, men i begge tilfellene ble resultatene veldig lovende. Cabernet Sauvignon tilfører vinen rik og krydret frukt, Cinsault god konsentrasjon av blåbær og røde kirsebær og Carignan frisk syre.

Årganger smakt av Chateau Musar; 1974, 1982, 1995, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011 og 2012

Markene til Musar i Bekaa dalen. foto ©️ Ch. Musar

vinifikasjon

Musar er en blanding av Cabernet Sauvignon 33%, Cinsault 34% og Carignan 33%. Jordsmonnet består av et topplag på grus med kalkholdig jord under. Druene håndplukkes, avstilkes og presses forsiktig. Mosten spontanfermenter i sementtanker ved 25- 30° C og etter omlag 6 måneder stikkes vinen om og mosten fra de ulike druene modnes videre, hver for seg, i 1 år på franske eikefat (ca 20-25% er nye). Etter ca. 2 år blandes så de tre druenesortene over i sementtanker og modnes videre i 1 år før blenden blir tappet ufiltrert på flaske. Til slutt flaskemodnes den i nye 4 år før den kommer for salg. Totalt tar prosessen altså hele 7 år!

 

smaksnotater

Chateau Musar 2012 er en spesielt god årgang med modne og balanserte smaker av plommer, moreller, fiken, lakris, lær og krydder. Alt pent integrert og med fløyelsmyke tanniner og en lang saftig ettersmak. Luft helst vinen i 2-3 timer og server den temperert til 16 °C, og da gjerne til rødvinsmarinert indrefilet av lam, men den kan godt også nytes uten mat.

Chateau Musar 2012

Chateau Musar