Aana vinmarker i Bekaadalen. Foto: Ch. Musar

Chateau Musar Aana 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Chateau Musar leverer igjen en strålende vin. På tross av, eller kanskje på grunn av, en reduksjon på drueutbytte i 2017 og en justering på drueblenden med en økt andel Cinsault og minsket andel Cabernet viser denne vinen strålende tendenser med intense, friske og dype smaker som setter spor i smaksløkene. En super vin i en god årgang altså.

Chateau Musar ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar som den gang var bare 20 år gammel. I dag eies og drives vinhuset av hans sønner Serge og Ronald som igjen har fått med seg sine sønner Gaston, Marc og Ralph. Med hjelp av vinmaker Tareq Sakr har de gjennom de siste 15 årene hevet kvaliteten på arbeidet både i vinmark og kjeller. De dyrker druer på 180 hektar mark i 1000m høyde, en halvtimes kjøretur nord for Beirut i Bekaadalen, hvor god gjennomstrømning av vind hele sommersesongen kjøler ned vinmarken i den varmeste delen av sesongen. Vinteren er mild og regnfull noe som i kombinasjon med drenerende jordsmonn og sammen med stor forskjell i temperatur (32º C på dagtid og 15º C på kveldstid) gir en forlenget vekstsesong som i kombinasjon med høyden gir druene en spesielt god vekstmuligheter og gir vinene herfra en stor smaksrikdom og en uvanlig frisk syrlighet.

2017 startet med unormalt mye regn og snø, noe som bare fortsatte ut i februar og i mars. Først i april steg temperaturen noe mens det i juni etter en stund med normale temperaturer før det plutselig økte til 37 grader den 24/4, temperaturen holdt seg på dette nivået frem til midten av august. Resultatet ble omlag 30% mindre utbytte, men kvaliteten ble utmerket.

Etter å ha smakt et utall av Musar sine viner over tid og flere av Libanons andre vinmakere kan jeg med hånden på hjertet si at jeg ikke har funnet noen som leverer bedre kvalitet enn Chateau Musar. I det hele tatt har vinene fra Musar en helt spesiell og særegen stil som behager både med og uten mat og som blir enda bedre ved lagring.

Vinifikasjon

Aana 2017 er laget på 55% Cinsault, 35% Grenache og 10% Cabernet Sauvignon. Druene kommer fra en enkelt høytliggende vinmark ved landsbyen Aana på omlag 1000 meters høyde. Jordsmonnet består av grus­ og kalkholdig jord. Druene håndplukkes. Mosten spontangjærer på betongtanker og får 25 dagers maserasjon, før den modnes i 2,5 år på betong, franske fat og flaske og tappes ufiltrert på flaske.

Smaksnotater

Aana vinmarker i Bekaadalen. Foto: Ch. Musar

5400601
Ch. Musar Aana 2017
Libanon, Bekaa Valley, Øvrige
Kr 289,90
Jeg har som oftest tendert til gårdens store vin, Chateau Musar, og som oftest funnet Aana og Jeaune noe for lette. Med i 2017 årgangen av Aana får du eleganse, tyngde og friskhet som det monner. Super konsentrasjon, elegant og balansert lett mørk frukt med et godt tanninsk bitt og frisk utgang. Fine smaker av solbær, tørkede frukter, plommer, krydder som syder av dybde uten å bli for kraftig og med en syrlighet som pirrer og gleder. En svært god matvin er det også, en som vil gå utmerket til påskelammet om ikke lenge. Drikk den temperert til 16º C etter en liten runde i karaffelen.