Matua rose.

Chill check – Matua forteller deg når vinen er riktig temperert

Del på Facebook

Dersom du ikke har forsøkt å smake samme vin med forskjellig temperatur er det vel verdt et eksperiment. Da vil du sannsynligvis raskt oppdage at for kald eller for varm vin faktisk skjulre vinens aromaer og endrer smaksopplevelsen.

For å hjelpe oss med rett temperatur har den kjente produsenten Matua fra New Zealand satt en liten temperaturmåler på etiketten. Når vinen er riktig temperert, blir snøkrystallen nederst til høyre på flasken blå.

For å teste denne fiffige funksjonen, har NVKF fått tilsendt Matua Chardonnay fra Marlborough og Matua Rosé.

Matua rose.

Chardonnay’en har ikke uventet et tropisk fruktbilde preget av sitrus, mango og ananas. Som følge av malolaktisk gjæring (der eplesyrer omdannes til melkesyrer) har vinen en lett kremet samtidig forfriskende munnfølelse. Vinen har vært lagret seks måneder på eikefat, som bidrar til komplementere smaksopplevelsen med hint av nøtter og vanilje. Ettersmaken er frisk og har vi finner en tydlig ferskendrevet avslutning. Vinen er produsert for å drikkes ung, og den vil ikke utvikle seg vesentlig ved å lagre lenge i kjelleren.

Matua rosé har en lakserosa farge som innfrir på forventet smak. Rosevinen er produsert med like deler Pinot Noir og Sauvignon Blanc og i underkant av 20% Merlot. Dette gir en lakserosa farge som gir hint om at vi kan forvente en frisk og saftig vin. Vinen smaker av modne røde bær som rips og bringebær med tydlig innslag av sitrus og hint av roser. På smak finner vi også markjordbær og grapefrukt samt hint av tropiske frukter som mango og litchi. Vinen er lett strukturer og har fin ettersmak av sommerens grøde.

Vinene er mottatt av Treasury Wine Estates Norway og er tilgjengelige på Vinmonopolet til hhv. 134,90kr og 136,90kr.