Bodega Contino. foto © CVNE

Contino Reserva 2014

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Det er ikke første gang jeg smaker denne og definitivt ikke siste gang! Den har alltid vist gode kvaliteter og jeg smakte nylig 2012 mot 2014 årgangen og selv om 2012 egentlig scorer høyere på årgangstabellen, synes jeg 2014 årgangen var bedre!

–  –  –

Vinhuset C.V.N.E. ble grunnlagt av brødrene Eusebio og Raimundo Real de Asúa samt Isidro Corcuera allerede i 1879, mens vingården Contino ble grunnlagt i 1973. Contino ble startet som et partnerskap mellom familien Pérez Villota, eiere av Finca San Rafael (Rioja Alavesa) og CVNE, ledet av Jose A. Madrazo og Real de Asúa. Contino var den aller første gården i Rioja til å lage vin fra enkeltvinmarker, bare ideen om å lage vin fra en enkeltvinmark var på den tiden uhørt da normen var å blande druer fra forskjellige områder i regionen. I dag er det selvsagt mer vanlig med enkeltmarksviner.

Viñedos del Contino finner du 1,5 times kjøretur sør for Bilbao i vinregionen Rioja i nord-Spania. Den er en av CVNE sine 4 vinmerker. De andre er CuneVina Real og Imperial. I dag består vingården Contino av 62 hektar vinmarker i Laguardia, beskyttet av åsen Cerro de la Mesa.  De bruker mye tid på å forstå og tilrettelegge for at riktige druer blir plantet på de beste stedene i de beste markene. De dyrker ellers røde druer som Tempranillo, Graciano, Grenache og Mazuelo og Viura og hvite druer som Malvasia og hvit grenache.

Contino Reserva er gårdens flaggskip og bestselger, med et godt aldringspotensial. Det er nevnt andre steder at Contino kan tåle 10 år på langs, mens Javier Moreno Cañaveras fra CVNE kan melde at han for et par år siden smakte første årgang (1973) av Contino og at den fremdeles smakte utmerket med god frukt pent balansert mot syren og finkornede tanniner. Minimum 30 år mente han at den lett kunne holde seg hvis lagret korrekt. Gården melder at også 2015 og 2016 årgangene utmerker seg og sammen med at de nylig har fått Jorge Navasques inn som ny vinmaker forventes det et at kvaliteten på Contino bare blir bedre.

Se arkitektens bilder av vingården.

fakta

– det lages ca 280 000 flasker av denne hvorav 2000 flasker finnes på Vinmonopolet nå.
– omtrent 40% av produksjonen eksporteres i all hovedsak til Storbrittania, USA, Tyskland og Norge
– vinrankene har et spenn fra 10 til 100 år, mens flesteparten er 50-60 år gamle
– gode årganger er 2001, 2004, 2005, 2010, 2011, 2015 and 2016

vinifikasjon

Contino Reserva er en blend av 85% Tempranillo, 10% Graciano og 5% Mazuelo y Garnacha. Druene er håndplukket og nøye utvalgt rundt tomten Finca de San Rafael. Mosten fermenteres først i rustfrie ståltanker på 12 000 liter ved 28-30ºC og gjæres i 15 til 20 dager i tillegg til malolaktisk gjæring, og andre fermentering i store betongbeholdere. Den modnes så i 2 år på en blanding av 70% franske, 20% amerikanske og 10% ungarske eikefat, før den til slutt får minst to års flaskelagring.

Bodega Contino. foto © CVNE

smaksnotater

Den er som silke i munnen med fylde og bravour og slår den det meste jeg har smakt på en stund. Med elegante smaker av kirsebær, bjørnebær, plommer lær, vibrerende men pent integrert syre, saftige tanniner og en lang fyldig utgang med smaker som får smaksløkene til å fryde seg! Dekanter i 2 timer, temperer den til 16° C og nyt den til langtidsstekt hjortovnstekt kyllingryte eller drikk den alene i fred og ro.

Contino Reserva 2014

C.V.N.E.