Foto: Produsenten

Cruse Monkey Jacket 2017

Del på Facebook

Jørn Broll

Jørn Broll

Filmfotografen Jørn Broll har drevet matbloggen MatogVinnett siden 2007.

Etter å ha smakt både 2016 og 2017 årgangene lener jeg mot at 2017 årgangen er den som har best eleganse og kompleksitet. En lett og forfriskende vin med god underliggende frukt jeg lett kunne tatt et glass av hver dag!

–  –  –

Michael Cruse startet Cruse Winery i 2006. Han eier ikke egne marker men kjøper inn alle druene fra nøye utvalgte druedyrkere i Mendocino, Napa Valley og Sonoma på nordkysten av California. All vinifisering skjer i egne lokaler som ligger en times kjøretur rett nord for San Francisco. For øyeblikket lager han en rekke slanke og fine stille-viner men satser spesielt mot å lage mer musserende viner i årene som kommer. Michael forventer faktisk at hele 70% av produksjonen vil bestå av musserende. Totalproduksjonen hans er i dag på 60 000 flasker i året, strengt tatt er den på omlag 95 000 flasker, men fordi de resterende 35 000 flaskene som er musserende og petnat tar 5-10 år lengre å lage er de ikke tatt med i avregningen ennå.

I den spede starten på selskapet til Michael satt han gjerne på kveld og nattestid for å lage en forretningsplan. En av tingene som måtte på plass var et navn på selskapet, noe som heller ikke kom helt av seg selv. For å prøve å holde seg våken gikk det med mye kaffe og punk rock-musikk, men det var ikke før han begynte å høre på gamle seilskutesanger at han fant noe som faktisk holdt han våken. Det var noe med rytmen i musikken fra sanger som Great big Sea fra Banks of New Finland, hvor det ble nevnt Monkey Jacket, noe som Michael ble hengende ved og også kalte firmaet for en stund, før det fikk navnet Cruse Winery.

 

fakta

– 25% av produksjonen eksporteres i hovedsak til Japan og Asia
– Michael Cruse ble årets vinmaker i 2016 i San Francisco

 

Foto: Produsenten

vinifikasjon

Monkey Jacket er satt sammen av en bra blanding av forskjellige druer. 42% Valdiguié, 22% Mixed Reds, 14% Petite Syrah, 10% Carignan, 8% Syrah, 2% St. Laurent og 2% Pinot Noir. Det var meningen fra starten at Monkey Jacket skulle være en overveiende Valdiguié-basert blend og fra og med 2017 årgangen er Tannat tatt ut av blenden og samtidig økt den til 42% Valdiguié, en betydelig endring fra 2016. Tannat lager de nå en egen vin av.

Ca 20% av blandingen ble gjæret i hele klaser. Alle druene ble gjæret i betong og deretter overført til og modner 8 måneder på eldre franske eikefat, noen «puncheons», betongbeholdere og en liten mengde på rustfritt stål. Vinen fikk malolaktisk gjæring og litt tilsetning av svovel umiddelbart før den tappes ufiltrert på flaske.

 

smaksnotater

Det er en lekende og lett vin med modne underliggende toner og fremtredende syrlighet. Jeg koste meg med leskende og friske smaker av tørkede røde frukter og som pirrer ganen og med en tørr avslutning og pent integrerte tanniner. Den passet best som matvin synes jeg og da til andebryst med pærer og neper! Luftet i karaffel en times tid og temperert til 16º C.

Cruse Monkey Jacket 2017

Cruse Wine Co.