Vinmarken Barrio do Forno.

Dagdriveren som tilhører den nye generasjon av portugisiske vinmakere

Del på Facebook

BAIRRADA

Bairrada kjent som området med den gode maten «Terra da boa comida» er en av de mest meriterte vinregioner i det sentrale Portugal. Det fuktige og friske klimaet er velegnet for vinproduksjon. Regionen er et fascinerende vinområde både med tanke på den typiske lokale druen Baga, og det spesielle jordsmonnet som består av sandstein eller en blanding av leire og kalkstein.

 

VADIO WINES

Luís Patrão er en ung vinmaker som har arbeidet på vingårder i USA, Chile og Australia, før han investerte i et personlig prosjekt på familiegården i Poutenas, Bairrada i 2005. Nå produserer han egne viner under navnet “Vadio” som betyr dagdriver eller omstreifer på portugisisk. Han tilhører den nye generasjonen vinmakere som er opptatt av lokale tradisjoner og autentiske Bairrada viner.

Rødvinene produsert på Baga sammenlignes gjerne med italienske Barolo  og Pinot Noir.  Bairrada er også kjent for å lage de beste musserende vinene i Portugal. Vadios musserende  lages etter tradisjonell champagne metode på druer som Baga, Cercial og Bical.

Vinranken er buskpreget med mye løvverk. Den er lett å dyrke og kan produsere store volum.  Druen er aromatisk med tykt skall, og modner sent. Regionen mistet mye av sitt omdømme etter 2. verdenskrig da vinmarkene i Bairrada var satt opp med tanke på størst mulig produksjonsvolum. For å unngå råteproblemer ble druene høstet før de var modne, og før høstregnet satte inn. Resultatet ble «tynne» tanninrike viner som trengte årevis med lagring for å modne.

Vinproduksjon i dette kystklimaet krever mye omsorg og kreativitet. Luis Patrão fant ut at ved å trimme vinstokkene slik at druene fikk mer sollys, fikk man samtidig bedre kontroll på modningsprosessen.

 

 

VINMARKENE

Luis Patrão driver to vinmarker med svært forskjellig geologi, jordsmonn og klima. Hver vinmark behandles individuelt ut fra sammensetning av jordsmonn, druetyper og andre faktorer som påvirker druer og vin.

Vinmarken Barrio do Forno.

 

Vinmarken Barrio do Forno.

 

Vinmarken Barrio do Forno.

 

VINPRODUKSJONEN

Vinproduksjonen foregår i et gammelt lagerhus som tidligere fungerte som et “jordbruksapotek” for de lokale bøndene. Produksjonsutstyret er enkelt, men tilstrekkelig til å garantere en effektiv kontroll over gjæringsprosessen.

Rødvinene gjærer i åpne tanker og lagres i minst 18 måneder i gamle eikefat. De musserende vinene produseres etter klassisk metode og Solera system. Etter 2. gjæringen lagres de minst 12 måneder på flaske før salg. Hvitvinene produseres og lagres i 5000 liter ståltanker.

 

OMTALER

Luís Patrão er blant annet kåret til «Årets Nykommer 2014», valgt som «Year’s best Portuguese Whites»  i 2017 og rangert som «Top 100 Wineries of 2017» av Wine & Spirits samt anbefalt av Louis Cerdeira i Forbes Portugal, for å nevne noe.

 

Interessert? Meld deg på Oslo Vin og Matmesse:

Luís Patrãos Vadio, samt mange andre viner, kan du smake på Oslo Vin og Matmesse som arrangeres på Gamle Logen i Oslo, onsdag 6. juni.

Se https://www.deltager.no/oslo_vin-_og_matmesse_2018_06062018 for mer informasjon og påmelding.