Dão, en mirakuløs vinverden

Vinproduksjon i regionen Dão i Portugal går flere tusen år tilbake, men det er først nå i de senere årene at området viser muskler – etter åket fra diktator Salazar.

Del på Facebook

Jeg hadde nylig gleden av å reise rundt i dette vakre vinområdet, som ligger nord for Lisboa og øst for Porto, godt plassert inne i landet. Klimaet egner seg godt for vinplantene, skulle tro det var skapt for å lage vin, beskyttet fra de kalde vindene og det evinnelige sommerregnet fra Atlanterhavet og heten øst i Spania. Sensommeren kan være kjølig, noe som gir en sakte modning av druene – og dermed en mer utviklet, kompleks og frisk smak.

Det var først da Portugal ble med i EU at vinproduksjonen fikk et løft. Under diktatoren dominerte umoderne kollektivbruk, med lite motivasjon til å legge ned godt arbeid i vinmarken. Det ble kvantitet foran kvalitet. Med EU kom penger til utstyr, og mange av kollektivbrukene ble oppløst. Nye, progressive vinmakere kom til.

Portugal har dog bevart sin egenart, og lager vin basert på sine egne, lokale druer. Som i stor grad er ukjent for den vanlige vinkonsumenten. Men det er morsomt å sette seg inn i dette villniset. Rundt 250 stedegne druetyper er registrert.

Vakkert sted å besøke

Landskapet er variert når vi kjører oppover fra Lisboa, med et nettverk av elver og bekker, store skoger, fjell, åser og dype daler. Det er et rikt dyre- og planteliv – og mange vingårder. Hele 30 000 vindyrkere produserer halvparten av druene, mange av dem fortsatt organisert i kooperativer. Resten produseres av større aktører.

Det er kaldt og vått om vinteren, og tørt og varmt om sommeren. Men våren kan være lunefull og kan skape problemer. Da vi var der tidlig i mai, hadde det vært usedvanlig mye regn. Meldugg var et problem, noe som oppstår ved mye fuktighet. De som driver økologisk, strevet. Vi var ute i vinmarken til produsenten Pedro Cancela, og en del av avlingen var tapt, kunne de vise oss.

Ja ikke nok med det. Man skulle ikke tro at det kunne være frost i det i varme Portugal langt utpå våren. Men da jeg besøkte vingården Casa Santar, en gigant i Dão, femte mai, forberedte de seg på at temperaturen kunne krype ned mot null om natten den helgen. Men de var forberedt. De har en ruvende maskin ute i åkeren, ser ut som en vindmølle, og rotorbladene sirkulerer luften, slik at plantene ikke blir ødelagt. De hadde også sprøytet, og med dette unngikk de melduggen.

Noe av det beste I Dão lages noen av de beste røde og hvitvinene i Portugal, ja vi kan strekke oss til å si i hele verden. Og de er egenartede, de har personlighet. De er velbalanserte, mellom syre, fruktsødme, alkohol og konsentrasjon. Til gode priser. Vinmarkene ligger jevnt 400 til 500meter over havnivå, noen så høyt som 800 meter. Jordsmonnet er i stor grad granitt og skifer.

Dão regnes som åsted for Portugals beste rødviner, mener mange. De er saftige med god, kjøttfull frukt, og de har nok syre til at de passer godt til litt fete kjøttretter. Tanninene er behagelige, ikke påtrengende. Druene er som oftest touriga nacional, alfrocheiro, tinta roriz, baga og jaen, nesten alltid i en blanding. Noen steder er det til og med mange druesorter på samme åker, slik at det bare er å sanke inn, og så gir blandingen seg selv. Faktisk er det ikke alltid at vinmakeren selv vet akkurat hvilke druesorter som finnes i marken.  Av vinene vi smakte, og som også er på Vinmonopolet, vil jeg trekke fram disse tre eksempler på viner som viser Dão sin egenart, godt strukturerte viner med lang, innsmigrende ettersmak.

Casa da Passarella O Oenólogo Vinhas Velhas til 400 kroner på Vinmonopolet, den framstår krydret, fyldig, frisk og elegant, noe jordlig. Lagret 19 måneder på brukte franske eikefat. Laget på alfrocheiro preto, touriga nacional, baga, jaen og alvarelhão. (12782801)

Textura da Estrela 2020. (15355601)

Laget av 100 prosent jaen, fyldig og saftig. Dufter av røde bær, urter, i munnen godt syrlig, middels tanniner, behagelige 12,5 prosent alkohol, også her hint av noe jordlighet – noe som generelt ofte kjennetegner portugisiske rødviner, faktisk.

Og så kommer vi i Portugal aldri unna produsenten Niepoort, som alltid leverer bra, uansett hvor i landet han produserer. I Dão lager han for eksempel Niepoort Conciso 2021(29451019. Den er laget på jaen og baga. Framstår fersk og frisk, fyldig, med lette tanniner. Mineralsk.

Forelsket i encruzado

Men på min tur gjennom Dão var det hvitvinene jeg virkelig ble forelsket i, og da spesielt de som er laget av druen encruzado. De kommer i mange varianter, fra de lette og fruktige, til fatlagrede og burgund-aktige. Det er friske, spenstige, nyanserte viner. Det er gjerne fyldige viner, god, deilig frukt i munnen, pen syre og god lengde, leskende, samtidig tørre.

En av vinene vi fikk servert på en av middagene var den suverene Pura av Textura (13892201). på Vinmonopolet til kr 465,-. En mineralsk, fyldig vin, med preg av sitrus, fersken og aprikos. Også litt krydder og blomster der. Lang, fast ettersmak.

En annen var Luis Seabra Granito Cru Dao 2023, (13016101) også på polet til 439,-. Ligner litt på Pura, med disse steinfruktene, mineraliteten, litt fatkrydder her også. Fantastisk vin.

Litt billigere: Alvaro Castro Dão Branco 2023, til kr. 179,-.. (18884101)Den er laget på 55 prosent cerceal ti prosent encruzado og 35 prosent malvasia. Denne er mer på den lyse siden, sitrus, grønt eple, mineralsk. Her snakker vi virkelig om god valuta for pengene..

Vi besøkte tre vingårder, alle tar mot besøkende. Og lager virkelig gode, typete viner – ikke representert på det norske markedet (bortsett fra at Casa Santar også lager Cabriz, som er en rimelig og god vin i mange polhyller):

Pedro Cancela. Adresse: Quinta da Carreira Alta. Oliveira de Barreiros, Viseu

Casa Santar.   Adresse: Largo do Paço, 3521-908 Santar, Viseu, er en av de virkelig store aktørene, og har også en strålende gourmet-restaurant.

Camihos Cruzados, som lager enestående god encruzado, blant annet. Et topp moderne, stilig vineri, med nese for kvalitet. Adresse: R. de Carvalhal 50, 3520-011 Nelas