To blad Artesis fra Ogier. Billig Rhône. Foto: Geir Salvesen

Det smarte vinvalget? Côtes du Rhône. Rød og hvit

Del på Facebook

Hvis jeg kunne velge en rød billigvintype og måtte holde meg til den, ville Côtes du Rhône være i øverste del av den listen. Men hvorfor bare rødvin? Rhône-dalen produserer også dugelig og ganske kraftig hvitvin.

 

Ch.Neuf-du-Pape.

Hvis du tenker på en Côtes du Rhône som en enkel, rimelig rødvin, er du inne på noe. Men ikke alltid så enkel, og ikke alltid så lett å båssette. Men som regel veldig rimelig.

Stilene kan variere fra saftige, primærfruktige og friske til strukturerte, fatlagrede viner med høy alkohol og mye tanniner, av og til vanskelig å skille fra en Ch.Neuf-du-Pape.

Ogier er en av mange vinprodusenter i Rhônedalen som også henter druer fra Côtes du Rhône-appellasjonen. Selve produksjonsanlegget ligger sentralt til i Ch.Neuf-du-Pape og har gedigent smakerom som er gearet på å motta gjester fra hele verden. Naturlig da å smake de nærmeste drueproduktene fra denne landsbyen som lager vin i en herlig miks av muskulær og feminin, rund frukt. Men kanskje først: Billigserien Artesis.

Den innbefatter rødvin på flaske, rødvin på boks og hvit på flaske. Om den røde som er i basisutvalget, skriver Vinmonopolet dette i sin varebeskrivelse:

Lukt:
Aroma preget av mørke skogsbær, innslag av krydder, urter og blomst.
Smak:
Ung og fruktig, preg av saftige mørke bær, krydder og lakris, fast og litt varm ettersmak.

 

Det er veldig presist, faktisk. Man kunne legge til fioler på duft, og krekling/bjørnebær i fruktretning. Men hovedpoenget er den friskheten og den intense og sjarmerende skogsbærfrukten som kjennetegner denne lettere retningen. Kombiner det med lakris, og du har en lite vinner, der.

 

To blad Artesis fra Ogier. Billig Rhône. Foto: Geir Salvesen

Hvite Rhôneviner

Et langt mer ubeskrevet blad er hvit Rhône. De kommer imidlertid i mange tapninger, fra svulmende og parfymerte Condrieu-varianter som kan lagres, til hvit Hermitage, hvit Crozes-Hermitage, hvit Ch.Neuf-du-Pape og hvit Côtes du Rhône.

Artesis-varianten er sammensatt av flere kjente druetyper fra dalen og som alle bidrar med sitt. Bourboulenc 20%, Clairette 20%, Marsanne 10%, Grenache Blanc 30%, Viognier 20%. Bourboulenc og Clairette er typisk for Sør-Frankrike og er ikke så velkjent ellers.

En hvit Côtes du Rhône har ikke så mye eleganse og finurlighet, men tar igjen det tapte ved å være en kraftig vin med tydelig smak, ofte med fersken og pære og aprikos. Slik som denne. Litt grov og rustikk, kan man innvende. Men den tåler en trøkk fra maten, som kan være alt fra fisk og sjømat (ikke reker) til grillmat. Til og med hvitt kjøtt, og mørt rødt kjøtt kan man bruke den til.

 

To blad Artesis fra Ogier. Billig Rhône. Foto: Geir Salvesen

 

6018501 Ogier Artésis Côtes-du-Rhône 2018
Rhône, Frankrike.
134,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 5)

 Svakt purpurfarget, som antyder friskhet og ferskhet. Aroma av fioler og mørk frukt. Ren og frisk, mørk skogsbærfrukt med krekling og bjørnebær. En tiltalende smak av lakris og krydder og urter. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, bbq/grillmat. 
Vinordia AS

 

10676801 Ogier Artesis Côte du Rhône Blanc 2017
Rhône, Frankrike.
146,30 kr (bestilling)
83 poeng (terningkast 5)

Relativt dyp på farge, duft og smak av plomme, fersken, pære og aprikos. En liten fasthet og kjernebitterhet i finish. Litt rustikk, men mye smak. Og interessant å prøve nye vintyper. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 
Vinordia AS