I Rueda ligger vinmarkene på mellom 700 og 900 moh. Foto Truls Aasterud.

DO Rueda – en lite kjent perle på det spanske vinkartet

Del på Facebook

Rueda ble egen D.O. i 1980, og ble dermed den første D.O. i Castilla y León-regionen. Rueda var tidligere mest kjent for å lage oksiderte, sherry-liknende viner. Det var først etter at Rioja-produsenten Marqués de Riscal etablerte seg i området på 1970-tallet at produksjonen ble lagt om til dagens friske og fruktige hvitviner.

I Rueda ligger vinmarkene på mellom 700 og 900 moh. Foto Truls Aasterud.

Klima

Rueda ligger nord-øst i Spania på 700 – 900 moh. Her er det tydelige årstider med lang, kald vinter, kort vår og varm sommer, kombinert med 300-500 liter regn og 2600 timer sol i året. Forholdene er perfekte for Verdejo. Store temperaturforskjeller mellom dag og natt er en av faktorene som gir god balanse mellom druenes sukkerinnhold og syre.

 

Druer

Innenfor D.O. Rueda tillates det å benytte druene Verdejo, Sauvignon Blanc og Viura. Fra 2019 ble også Viognier og Chardonnay tillatt i hvitvinsproduksjonen. Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Garnacha og Syrah er de tillatte røde. Palomino Fino dyrkes fortsatt, med det er ikke tillatt med nyplanting. Det er definitivt de hvite druene som er i flertall. Det ble i 2021 dyrket 121.894.527 kg druer, av dette var 99,3% hvitedruer. Nærmere 102 millioner flasker vin ble tappet i 2021, og Verdejo står for godt over 85% av dette.

Verdejo er en allsidig og hardfør variant, noe som gjør det mulig å få friske, unge hvitviner så vel som hvitviner med eik. Dette gir den enkelte produsentmulighet for å lage sin personlige stil.

 

I Rueda ligger vinmarkene på mellom 700 og 900 moh. Foto Truls Aasterud.

Stort mangfold av produsenter

DO Rueda består av tre provinser, – Valladolid, Segovia og Ávila, og 74 kommuner. 1659 vinbønder leverte i 2021 druer til 72 vinprodusenter. Totalt 3000 familier er involvert i produksjon. I dag er det 14 vinprodusenter som er økologisk sertifisert. Mange av de øvrige driver også etter økologiske retningslinjer og ifølge DO Rueda vil antakelig 40% i løpet av fem år være sertifisert økologisk eller biodynamisk.

Marked

D.O. Rueda er Spanias nest største vinproduserende område med 40% markedsandel for hvitvin, bare slått av Rioja. 14% av produksjonen eksporteres, i første rekke til Nederland, Tyskland, USA og Sveits. Her i Norge er det et beskjedent salg av viner fra Rueda, i henhold til Vinmonopolets registreringer er det i snitt solgt 54.000 liter de siste fem årene. Salg av Verdejo i Norge var for fem år siden dominert av to produsenter, Marques de Riscal og Marques de Caceres. I dag er Marques De Caceres den dominerende aktøren i Norge, med et salg i 2021 som tilsvarer over to tredjedeler av Verdejo-omsetningen. Marques de Riscal har av diverse grunner vært ute av Vinmonopolets hyller, men er å finne på test i bestillingsutvalget, fra juli 22.

 • Marques de Riscal Rueda Superior 2020
  Strågul. Duft av gule epler, pærer og urter. Fruktig smak av gule epler, urter og honning. Fin fylde med en syrlig finish.
 • Marqués de Cáceres Verdejo 2021
  Strågul. Floral nese med pære og sitrus. Mineralsk inngang, smak av pære og gule epler, syrlig finish. En behagelig terrassevin til en god pris.

Produktutvikling

Mye av Verdejos suksess i Spania og de største eksportmarkedene, skyldes innovative produsenter som de senere år har tatt i bruk både lagring på eikefat og sementegg. Introduksjon av musserende vin har ifølge representanter for DO Rueda fått en «revolusjon» i dette markedet. I år ble også kategorien «Gran Vino de Rueda» introdusert. Dette er en kategori som betegner viner laget på minimum 30 år gamle vinstokker, og hvor avkastningen er mindre enn 6500 kg/ha, samt at kun 65% av druene kan benyttes. Representantene for DO Rueda som vi snakket med fortalte at viner fra Rueda har vokst i popularitet i Spania, samtidig som konsumet av hvitvin har økt. Kategorien Gran Vino de Rueda skal møte en etterspørsel etter flere stiler av Verdejo. I tillegg er det en måte å bruke stedets historie, ved å benytte gamle vinranker i området. «Vino de Pueblo» er en annen kategori av relativ ny dato. Denne betegnelsen benyttes på viner hvor mer enn 85% av druene kommer fra et spesifikt sted eller landsby.

Vi smakte et utvalg Gran Vino de Rueda-viner. Felles for vinene vi smakte er at de satt lenge, hadde fin balanse og mye kompleksitet.

I Rueda ligger vinmarkene på mellom 700 og 900 moh. Foto Truls Aasterud.
 • Quatro Rayas Longverdejo Gran Vino 2020
  Laget for ytterligere lagring, gjerne 3-4 år for optimal nytelse. Lagret på ståltank.
  Frisk, lime og sitrus. Kompleks og med lang ettersmak.
 • Viñas Murillo Chapirete Gran Vino 2020
  Dyrket øst i regionen, jordsmonn bestående hovedsakelig av sand.
  Lukket duft, sitrus, lime og stikkelsbær på smak
 • De Alberto Gran Vino de Rueda 2020
  Kun litt over 4000 flasker produsert.
  Fremstår litt slapp, syrefattig, med smak av sitrus og stikkelsbær på smak. Akseptabel lengde.
 • Diez Siglos X 2020
  Distinkt eikepreg. På lukt gule epler og sitrus, sammen med tydelige eiketoner. Fyldig vin som sitter lenge.