Domaine Marc Morey

Del på Facebook

Noen av verdens aller beste hvite viner laget på Chardonnay-druen kommer fra Burgund og kommunen Chassagne-Montrachet. Dypt i en liten kjeller midt i landsbyen finner vi produsenten Marc Morey som lager slanke og delikate viner som få gjør bedre innenfor kommunen.

 

I den lille og søvndyssige landsbyen Chassagne-Montrachet har sola akkurat stått opp og det er nesten så hanen galer i det vi ankommer Domaine Marc Morey, et lite domene som ligger sentralt plassert i landsbyen og som har røtter tilbake til slutten av første verdenskrig. Produsenten er kjent for å lage slanke og delikate viner og har et godt omdømme internasjonalt. I Norge er Marc Morey fortsatt litt ukjent for den generelle vin-entusiasten, men en pall av deres Bourgogne Blanc 2017 som står midt i vineriet merket «shipment to Norway» vitner om at noe er på gang.

– Marc Morey var min bestefar og jeg er fjerde generasjon, sier Sabine Mollard smilende. I den dype kjelleren under familiens hus røper gjenklangen i veggene at flere er på vei. -Bonjour! Foreldrene Marie-Josephine Mollard-Morey og Bernard Mollard hilser i det de passerer sammen med et følge av vin-entusiaster som også er på besøk. Foreldrene er tydeligvis ikke helt pensjonerte enda.

 – Jeg har i dag ca. ni hektar vinmark i Burgund derav åtte hektar for hvitvin og en hektar for rødvinsproduksjon, sier Sabine og forteller videre at hun lager vin i alle spektre, fra Bourgogne Aligoté til vin på Chardonnay-druer fra Grand Cru marken Batard-Montachet. Hun kjøper også noen druer via hennes lille négociantvirksomhet. – Jeg er spesielt glad for å eie fem forskjellige Premier Cru vinmarker i Chassagne røper Sabine, noe som er lett å forstå. Sabines forsiktige vinmaker-stil gjør at markenes forskjellige terroir virkelig fremheves i vinene.

 

Kvalitetsmessig er det vinen fra vinmarken Les Caillerets som virkelig imponerer, men også vinen fra den noe rart plasserte vinmarken En virondot utmerker seg. – Vi eier 2 hektar vinmark i En Virondot, og jeg er den eneste som lager vin der. Skjønt, monopol-vinmark er det allikevel ikke da en annen familie eier noen få plotter av marken. De selger heldigvis druene til Sabine. Hennes vin med druer fra Puligy-Montrachets kanskje aller beste Premier-Cru vinmark Les Pucelles er også av glimrende kvalitet. Kanskje er det bare berømte Domaine Leflaive som lager vin bedre fra denne marken. – Takk til bestefar Marc som kjøpte plotter i Pucelles ler Sabine høyt. I tillegg til de hvite vinene lager Sabine to gode røde viner som representerer Chassagne på en god måte i form av hennes landsbyvin og Chassagne-Montrachet Premier Cru vinen Moregot.

 

Stilmessig er Sabine lik sin far og hun hevder at hun ikke gjort de store endringene, bare noen justeringer. Halvparten av tiden under fermenteringen foregår i tank og andre halvdel i fat. Vinen modnes på små fat i ni måneder, derav 20-25% i nye eikefat. – Eiketønner er bra for burgund-viner, men jeg liker ikke når det lukter eik slår hun fast. –  Jeg ønsker viner som er åpen, friske og rene viner som skal være lette å drikke. Jeg skyr viner som er fete eller plumpe og at du føler at du kun bare vil drikke et glass. – Vin er til å nyte og fascineres over konkluderer hun.

Sabine ser at prispresset fører til at nye områder i Burgund vil dukke opp på radaren til vin-entusiasten. Mye vil fortsette å skje i områder som Santenay, Saint-Romain, Monthélie, Mâcon, rully, og Givry. Det kommer nye navn til. Det som er spesielt er gledelig er at unge vinmakere får prøve seg i disse kommunene og bidrar med nye ideer. Jeg kjenner selv flere av de unge vinmarkene som brenner etter å lage bedre viner, så de vil absolutt bli mer kjent. Det synes jeg er bra, sier Sabine engasjert.

Konklusjonen er at Sabine og Marc Morey er en av Chassagne-Montrachets aller beste produsenter og det er godt å se at deres viner begynner å få fotfeste også i Norge.

 

 

Smaksnotater

 Vinene er forsøkt i mars 2019 før lansering og det gis derfor et spenn i poengsummene på disse vinene. Alle vinene er p.t tilgjengelig på Bestillingsutvalget.

 

Dom.Marc Morey et Fils Puligny-Montrachet 1er Cru Les Pucelles 2017

Chassagne-Montrachet, Burgund
919,20 kroner
1250301
Red & White

Mer maskulin og allikevel sjarmerende med pen konsentrasjon og dybde på duft. Tydelig røyk, stein-mineralitet, god stenfrukt og bitte litt smør som forfører. Nydelig spisst anslag som vokser til en pen fyldig vin. Virkelig fokusert og delikat vin. Pen stenfrukt, litt ristede nøtter og bra mineralitet. Litt uforløst i midtpartiet foreløpig, men smeller til i utgangen med fantastisk steinete utgang som virkelig sitter lenge i, her snakker vi minutter! Flott Pucelles som bare vil bli bedre med noen få år til i kjelleren.
93 poeng. For nå.
93-95 poeng.

 

 

Dom.Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru En Virondot 2017

Chassagne-Montrachet, Burgund
799,90 kroner
1250001
Red & White

Frisk og virkelig leken på duft med tydelig parfymert følelse, gul stenfrukt, nøtteskall og lett smør. Pen fyldig vin som brer seg godt ut. God frukt med saftig stenfrukt og sitrusskall. Bra syre og fin utgang. Trenger å bygge litt kompleksitet, men gir masse god Chassagne-følelse. Meget god vin som trenger 3-5 år i kjelleren.
92 poeng. For nå.
92-94 poeng.

 

Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Chenevottes 2017 

Chassagne-Montrachet, Burgund
669,90 kroner
1250101 – Bestillingsutvalget
Red & White

Mer rikere og kraftigere på duft med gul nektar, tydelig jordsmonn og lett nøtt på duft. Middels fyldig til middels fyldig + vin som brer seg mer maskulint ut. God fruktfølelse med modne stenfrukter og lett nøtt. Pen syrlig og lett mineralsk utgang. Pen vin.
92 poeng.

 

Marc Morey Chassagne-Montrachet 2017 

Chassagne-Montrachet, Burgund
569,90 kroner
7419401 – Bestillingsutvalget
Red & White

Frisk og innbydende duft med slank stenfrukt og lett blomst som forfører. Middels fyldig og utpreget slank vin. God stenfrukt, fruktskall og bra mineralitet. Ikke for kompleks, men absolutt en balansert og virkelig god Village som drikker godt. Bra vin.
91 poeng.