Produksjonsanlegget til Averesti er helt nytt og et av Europas mest moderne.

DOMENIILE AVERESTI

Del på Facebook

For kort tid siden var jeg i invitert til Romania for å overvære en kulturfestival i byen Iasi. Jeg benyttet noe av den ledige tiden til å besøke vingården Domeniile Averesti. Vingården med sine 700 hektar ligger i utkanten av Romania, i den nordøstlige regionen, tett mot grensen til Moldova.

Her, i hjertet av Cucuteni-området, har vindruer vokst i tusenvis av år. Man kan finne omtale av lokale viner i gamle skrifter, og allerede i 1874 slo bojar Stefan Negruzzi, sammen med den franske ønologen René Faure, fast at terroiret i området var spesielt. De begynte derfor å integrere datidens moderne vindyrkingskonsepter og -praksis. René Faure skal også ha æren for å ha introdusert de franske variantene som Merlot, Cabernet og Aligote, samt en gjenfødelse av gamle rumenske varianter som Zghihara og Busuioaca.

Noen av Averesti sine vinmarker ligger inntil elven Prut, som danner grense mot Moldova. På andre siden av elven, finner man Gitana, et av de meste kjente og beste, vingårdene i Moldova.

 

Produksjonsanlegget til Averesti er helt nytt og et av Europas mest moderne.

Store endringer og investeringer

Siden 2010 har Avereşti begynt å revitalisere vindyrking og store deler av vinmarkene har gjennomgått en revitalisering i form av nye viner. Innføring av ny teknologi og et av Europas mest moderne produksjonsanlegg samt et team av erfarne ønologer og vindyrkere, har gitt hele Averesti-teamet både lidenskap og dedikasjon for deres viner.

Alle druesorter er plantet på de best egnede vinmarkene, godt adskilt, noe som gir rene viner. De aller fleste av Averestis viner DOC-sertifisert.

Vinstokkene for rødvinene er i dag 6-7 år gamle. De er produktive i 20 år. Selv om kvaliteten blir bedre med årene, så blir avkastningen såpass lav etter 20 år at det ikke lønner seg.

 

 

Viner og produksjon

Averesti lager både aromatiske, søtlige viner basert på de lokale druesortene Busuioaca de Bohotin, Tămâioasa Românească og Muscat Ottonel. For sine ordinære hvite viner benyttes både lokale og internasjonale druer som Zghihara, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca Regala, Aligote. Deres røde viner er hovedsakelig laget på Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Merlot.

Vinproduksjonen fordeler seg med 60% hvite, 20% rosé og 20% røde. De har potensiale til å produsere 8 mill. liter vin, og i dag har de omtrent 6 mill. liter på lager. Senest i 2020 ble lagringskapasiteten utvidet med 4 mill. liter. Det nye produksjonsanlegget kostet ca 14. millioner Euro og er så å si helautomatisk. Hele produksjonen styres av et fransk dataprogram, og alle justeringer kan gjøres fra telefonen. Under innhøstingen kan de ta imot ca 100 tonn om dagen80% av innhøstingen skjer maskinelt, mens de resterende 20% høstes for hånd.

Produksjonsanlegget til Averesti er helt nytt og et av Europas mest moderne.

De siste årene ar det vært lite nedbør. I og med at det er tillatt å vanne under vanskelige forhold, såfremt produksjonen ikke overstiger normalen, så har Averesti valgt å investere i et vanningsanlegg på 500 hektar.

Strømtilførselen i området er i beste fall usikker. Averesti har derfor investert i generatorer, for å hindre at de hyppige start/stopp ikke skader produksjonsmaskinene.

I dag selger de sine viner hovedsakelig til Horecamarkedet. Unntaket er supermarkedkjeden Carrefour, som også var redningen for Averesti under coronapandemien.

Averesti eksporterer til 14 land, og hovedtyngden er Feteasca Neagra. Rosévinen som sendes til USA har en egen etikett for det amerikanske markedet.

 

Under vårt besøk smakte vi fem av deres viner:

ZGHIHARA DE AVERESTI

Zghihara har store druer og kan være vanskelig å håndtere i og med at d er utsatt for regn og annet.
Lys gul, fruktig, hvite sydfrukter på duft. Pen syre, litt sitrus og grønne epler på smak.
Vinen har 2-3 gram sukker og 12 % alkohol.

 

BLANC DE ROSÉ

Denne vinen er laget på den lokale druen Busuioaca. Etter innhøsting fryses druene ned i 24 timer i -1o . Pressene kjøles ned i 48 timer før druene presses. Det produseres kun 10.000 liter av denne vinen.

Aromatisk og delikat søtlig duft preget av sydfrukter som melon, samt honning. Vinen var overraskende frisk med flott syre. Ut ifra duft forventet jeg langt mer sødme, men ble meget positivt overrasket. En deilig vin.

 

ROSÉ DE BUSUIOACA

Vinen lages på ordinær måte. Vinmarkene ligger på rundt 400 m.o.h., med sjordsmonn som sand, jernholdig og kalk. Druene vokser på 7 forskjellige steder, og druene vinifiseres separat og de selges separat. På grunn av de til dels forskjellige jordsmonn, så er kvaliteten oså noe varierende, dette medfører at også pris på disse vinene kan variere med opptil 100%.

Vinen vi prøvde duftet forsiktig av honning og hadde en frisk og tiltalende smak. En deilig vin for en norsk terrassesommer.

 

FETEASCĂ NEAGRĂ BARRIQUE 2020

Vinen er laget på den lokale druen FETEASCĂ NEAGRĂ samt 15% Cabernet Sauvignon. Vinen er lagret 8 måneder på barriques, rumensk eik, og ble tappet på flaske så sent som 20. januar 2023.

Vinen holder 13,9 % alkohol, og er dyp rød og tett på farge. Cabernet Sauvignon slår igjennom på duft, sammen med et hint av eik. I munnen finner vi både sjokolade, vanilje og mørke bær. Krydrede toner i ettersmaken. Bra lengde. Dette er en vin som trenger et skikkelig kjøttstykke til.

 

CABERNET SAUVIGNON 2019

Denne vinen har fått 6 måneder på eik. Vinen tappes i utgangspunktet kun på forespørsel. Vår magnumflaske ble tappet i desember 2022. Første rødvin ble produsert så sent som i 2016.

Fargen er tett og mørk rød. Vinen har en pen syre , og deilige smaker som mørke bær, – typeriktig Cabernet Sauvignon med en pent integrert eik. Vinen er fortsatt litt ung. Vinmakeren anslår at den vil fortsette å utvikle seg og har et lagringspotensiale på minst 10 år.

Treffes på Gamle Logen 8. mai?

Det er en viss mulighet for at man kan prøve vinene fra Domenille Averesti på Gamle Logen 8. mai. Om ikke annet, så vil man på denne vinmessen kunne smake viner fra et 20-talls produsenter fra Romania, Moldova og Ukraina. Så og si alle vinene vil bli presentert av vinmaker eller annen representant fra produsenten.
Billetter til messen kjøper du her: https://app.checkin.no/event/55745/prov-viner-fra-ukraina-moldova-og-romania