Elsker Champagne, lager Chablis

Del på Facebook

”Så mye penger som jeg har lagt på Champagne så skulle det bare mangle at jeg til slutt laget min egen musserende vin” kvitrer en sprudlende Clotilde Davenne.

 

Hun er på sitt endte besøk i Norge og skal videre til Bergen i morgen tidlig. ”Norge er mitt aller største marked og da jeg mistet så å si alle druene til både frost og hagl i 2016 var jeg redd alt var tapt. Jeg var desperat og startet til og med et lite bed & breakfast for å få endene til å møtes.” forteller hun. I dag har sønnen overtatt driften av overnattingstilbudet for nå har Clotilde igjen nok å henge fingrene i med vinproduksjonen.

 

Clotilde Davenne jobbet som vinmaker for den kjente Chablis-produsenten Brocard i 17 år før hun startet sitt eget prosjekt. Tanken var egentlig ikke å lage Chablis, det var Champagne hun brant for, men som mange andre av oss også har opplevd ble hun hengende igjen der hun var. Hun begynte i det små og kjøpte druer og etter hvert har hun opparbeidet seg?? Hektar med vinmark til sine Chablis-viner. Da den katastrofale 2016-årgang slo til var hun heldig å få kjøpe druer av gode venner slik at hun ikke stod helt tomhendt tilbake. Dessverre var det ikke mye Chablis-druer å få tak i, men hun fikk druer fra Mâcon og fikk laget en Bourgogne Blanc i tillegg til at hun etablerte en ny serie med viner som hun har fortsatt å produsere: Clotilde Selection som består av en rekke viner fra ulike områder syd i Burgund. Også Beaujolais har hun prøvd seg på, et området som står hennes hjerte nær og som hun lenge har hatt lyst utforske mer. Dessverre var det ikke røde druer tilgjengelig så det ble med en hvit Beaujolais.

 

En venn foreslo at de skulle lage musserende vin og Clotilde ble fyr og flamme, endelig skulle hun lage sin egen musserende, og hun skulle lage den på mal etter de champagnene hun selv elsker. I 2006 ble den først årgangen sluppet og crémanten hennes har blitt en stor suksess i Norge og er et godt alternativ til champagne til en hyggelig pris.

 

En av grunnene til at Chablis er så populært i Norge (foruten om at det er lett å uttale) er at vinene passer så godt til den norske sjømaten. Fisk og skalldyr i alle varianter og tilberedningsformer passer sammen med Chablis. Nyplukkede østers eller blåskjell, rå eller stekte kamskjell, kokt eller pannestekt fisk, reker, krabbe, kreps, hummer og ikke minst sushi, alle er bestevenner med en godt avkjølt flaske Chablis.

 

Det ble smakt en vertikal (mange årganger av samme vin) av Clotildes Chabliser fra 2004 opp til i dag. Det er kun 2016-årgangen som er tilgjengelig på Vinmonopolet, men det er interessant å se utviklingen gjennom mer enn 10 år. Det skal nevnes at 2004 og 2005 hadde naturkork og alle årganger etter dette var med skrukork. Dette har absolutt noe å si for utviklingen av vinen som holder seg friskere lenger. 2010 var kanskje den beste i rekken med flott syre og kompleksitet mens 2004 og 2005 var litt slitne. Dette viser dog at man absolutt kan lagre vin fra Chablis på kommune-nivå. Så skulle du ikke rekke å konsumere det lageret du allerede har av 2016 Chablis så er det ingen fare, de klarer seg fint i kjelleren de nærmeste 8-10 årene.

Davenne Chablis 2004

Mineralsk kalkholdig nese med lette toner av urter. Noe fennikel på smak med epleskrott og lett bitterhet i finish. Naturkork.

 

Davenne Chablis 2005

Tropisk gul frukt på nesen. Moden vin på smak med toner av mango og ananas, tørr men uten den helt store syrefriskheten, ikke så mye mineralitet. Naturkork.

 

Davenne Chablis 2007

Mye sjø og hav på nesen, noe sitron og epler. Frisk syre, men kremet smak av bakt sitrus og epler, god konsentrasjon veldig syrefrisk avslutning. Tørr finish.

 

Davenne Chablis 2010

Noe godt modne gule frukter på nesen. Deilig og lett sødmefull sitrus i munnen, god konsentrasjon og kompleksitet. Hint av mirabeille marmelade, med et lett søtsyrlig preg i finish med tørr kalkmineralitet. Flott konsentrasjon og kompleksitet.

 

Davenne Chablis 2012

Konsentrert nese med toner av sjø, hav og kritt. Frisk og syrlig i munnen med kremet sitrus og lett bakte gule epler. Hint av gule plommer. Fresh mineralsk finish. Minner litt om 2014 i årgangen, god modning og sitrus.

 

Davenne Chablis 2014

Ren frukt i nesen mot epler, gule plommer, lett floralitet. Lett mineralsk finish mye sitrus og knusktørr ettersmak med toner av epler.

Davenne Chablis 2016

4409601 (basis), kr. 194,90
Ren og frisk nese med toner av fresh sitrus og et streif av kremet munnfølelse. Saftig smak i munnen av grønne epler, sjø, stjernefrukt og lime, mineralsk smak i avslutningen.

 

Clotilde Davenne Saint Bris 2017

kr. 469,90 (bag-in-box), 9645706 (bu)
Vin fra appellasjonen St. Bris i Burgund lages av druen sauvignon blanc. Aromatisk nese med toner av gress og sitrus. Følger opp i munnen med juicy smak av urter, sitron, stikkelsbær, nesle og asparges. Hint av eksotiske frukter og knusktørr finish.

 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut 2011

8192605 (bu),  kr. 399,90 (magnum)
Frisk nese med duft av gule blomster og epler. Smaker av epler i munnen og hint av hvit fersken og gråpærer. God mousse og et streif av gjærbakst i finish.