Foto: Silje Meskestad
Clos Lentiscus Perill Blanc Amfora (12005901)
Spania: Naturvin-sert. 100% Xarello. Vingården ligger i nasjonalparken i Garraf-fjellene, og eies av to brødre som har plantet gamle druesorter og vil gjøre ting på gamlemåten. Familievingården har røtter i området helt tilbake til 1300-tallet. Vinen har jeg smakt i både 18-årgangen og 20-årgangen. Denne siste dufter syrligsøtt, ny plast og stjernefrukt. Syrligfrisk og spontan inngang, intens! Noe glatt og syrlig munnfølelse samtidig, lang ettersmak. 8 gram syre.
Kr. 339
Ghisolana Asolo Prosecco Superiore Extra Dry 2019 (837701)
Veneto, Italia: Musserende vin. Ikke-sert, driver kjemikaliefritt. 100% Glera. Dufter papp, mandel, søte hvite blomster, noe frisk sitrus. Lett livlig og sødmefull inngang, god syrestreng med noen rabarbra-aromaer. Oppkvikkende, med veldig små tette bobler og tett skum. Behagelig mousse. Ingen kjemikalier i vinmark eller kjeller, og vinmakeren tar tiden til hjelp med naturlig gravitasjon på stille viner. 15 g sukker gjør dette til en fin kose-vin.
Kr. 221
UNE L’Atelier Pet Nat (15104001)
Chile: Øko-, Biodyn-sert. Like deler PN og S.Blanc + litt Syrah. Lysegul dus blend, som dufter glasseple, bolledeig, med hint av flint. Salt og smaksrik inngang, godt skum! Sitrus og eplesyre, god friskhet. Noe tropiske aromaer, men mest syrefrisk og mineralsk. Kan gjerne luftes i store glass.
Kr. 191.30
Sextant Métisse Gamay 2022 (14661601)
Frankrike: Øko-sert. 100% Gamay. I Burgund lager ekteparet Julien og Carole denne vinen, blant mange andre godbiter. I 2016 tok de over vingården Dom. Derain. Dufter rust, kjøtt, og litt salt. Veldig deilig inngang, nesten sitrende, nydelig syre og fersk juice som sitter lenge. Lett og elegant og frisk. Spontangjæra. 50% av juicen presses direkte.
Også Chardonnayen St.Aubin 2018 knallgod.
Kr. 279.90
Alfredo Arribas Vinsnus Siur Alta Rouge 2019 (11190701)
Spania, Catalonia: Naturvin-sert. 100% Garnacha. Med arkitek og vinmaker Alfredo hadde jeg en fabelaktig samtale. I tillegg til å drive vingården med både oliventrør, mandeltrær og skog, er han medlem i forbundet Nakne viner (Vins Nus). Denne duftet litt papp, mørke bær, og hint av kalk. Deilig munnfølelse, saftig og fruktig, med en særegen og nesten stofflig tekstur. Litt tørr utgang, deiig!
Spontangjæra. 4-5 uker skallmaserasjon. Sement.
Også «Vermell n.19» som er et Mea Culpa-prosjekt, hadde en syrligsøt og salt duft. Veldig intens og saftig på smak, nydelig konsentrasjon og lett tørr utgang. Lang ettersmak. Ligget på amfora.
Kr. 305
Foradori Lezèr (10111501)
Italia, Trentino-Alto Adige: Øko-, Biodyn-sert. 100% Teroldego. Denne har jeg smakt flere ganger over flere år, frisk vin. Dufter leverposti og lyse bær. Veldig artig inngang, deilig saftig og noe mørk modne bæraromaer, fyldig og noe balsamisk. Slafs.
Også «Nosiola» fra samme, flytende godteri, lett tørr utgang. Deilig. Lett spontanpreg. 7-8 mndr (!) på skall.
Kr. 275
Clos Lentiscus KIKIRIKI Black (16313001)
Spania: Øko-sert. Driver biodyn. Laget på de to røde druene Carignan og Ull de llebre. Dufter noe av tørka møkk, mørke bær og hint av aceton. Intens på smak! Intens og syrligsøt inngang, masse smak. Lett spontanpreg i utgang, lang fruktig ettersmak. Slafs. Og bare 11%. Spontangjæra. Lagret minst 18 mndr på amfora. Uklaret og ufiltert.
Kr. 329
Harding Uten Filter 2022 (15716901)
Norge, Hardanger: Sider. Øko-sert. 100% Aroma. Dufter deilig! Litt butterscotch, epler og smørbukk. Smaker smalere enn nesten, men saftig med god fasthet. En knall norsk eple-pet. Lagret på (glassfiber)tank med ettermodning flaske.
Kr. 195